Lagkollen | Nordirland

Nordirland

Debutanter i EM sammanhang

Nordirland har precis som de andra länderna på de brittiska öarna ett stort fotbollsintresse med en stark fotbollstradition med passionerade supportrar. Dock har Nordirland inte uppnått någon framgång i fotboll på den internationella scenen. Landet har som bäst deltagit i tre Världsmästerskap.

Nordirländarnas första Världsmästerskap spelades i Sverige 1958, laget tog sig då till kvartsfinal där Frankrike totalkrossade Nordirland med 0-4. I VM 1982 i Spanien var det åter Frankrike som slog ut Nordirland, den gången med 1-4, även den gången tog Frankrike semifinalplatsen.
I senaste VM slutspelet som Nordirland deltog, år 1986, åkte laget ut redan i gruppspelet.
Nu exakt 30 år senare spelar Nordirland åter ett internationellt mästerskap, denna gång fotbolls EM 2016 i Frankrike.

Nordirland som har dålig erfarenhet från Frankrike i stora mästerskap spelar kommande EM i just Frankrike och vi får se ifall de kan övervinna ”spöket” och nå en bättre placering i år.

Jonny Evans med rutin från stora matcher

I Nordirlands trupp finner vi liknelser med de övriga sämre rankade lagen i fotbolls EM 2016. Laget består likt, Rumänien, Ungern och Ukraina av spelare som spelar i den inhemska ligan och i ”sämre” klubbar.
Det gör att spelarna saknar den sista pusselbiten för att leverera på den största scenen i internationell fotboll.

I truppen finner vi det mest välkända namnet i mittbacken Jonny Evans. Nordirländaren känner vi igen från spel i engelska storklubben Manchester United. 28 årige Evans har spelat 26 matcher för Van Gaals Manchester United pågående säsong, ett lag som gått sämre än väntat. Evans anslöt till den engelska storklubben 2006 och gjorde sin debut i landslaget 2007. Sedan landslagsdebuten har Evans gjort 41 framträdanden för sitt hemland. I Manchester United har Evans spelat 131 matcher och gjort 4 mål.
Utöver Jonny Evans så tillhör de nordirländska spelarna inga storklubbar och det kan komma att straffa sig för Nordirland i fotbolls EM 2016.

Nordirland spelade sitt EM kval i grupp F tillsammans med lag som Rumänien och Ungern. Med 1 poängs skillnad till Rumänien tog Nordirland första platsen med 21 poäng. Tillsammans med Rumänien blev laget direktkvalificerat till fotbolls EM 2016, samtidigt som Ungern med 16 poäng tog playoff platsen.
Nordirland vann 6 av sina 10 matcher, spelade 3 oavgjorda matcher och förlorade 1. Den enda förlusten i kvalet kom mot Rumänien som besegrade nordirländarna med 2-0 i Bukarest.

Efter ett starkt kvalspel lottades Nordirland i Grupp C till fotbolls EM 2016. Tillsammans med Polen, Ukraina och titelfavoriten Tyskland gör lagen upp om de två första platserna i gruppen. En svår grupp, där kampen mellan Polen, Ukraina och Nordirland kan bli jämn. Tyskland som däremot är storfavoriter, inte bara som gruppsegrare men även att plocka hem EM titeln, lär avancera som gruppetta.

Nordirland inleder sitt EM äventyr mot Polen den 12:e juni på Stade de Nice i Nice. Nordirlands andra gruppspelsmatch spelas den 16:e juni, mot Ukraina på Stade de Lyon i Lyon. Nordirland lär behöva plocka poäng i de två inledande matcherna för att han en chans att avancera. Laget avslutar nämligen gruppspelet mot Tyskland, den 21:a juni på Parc des Princes i Paris och där blir det svårt att ta poäng.
På förhand rankar oddssättarna Nordirland som det svagaste laget i fotbolls EM 2016 tillsammans med Albanien. Ifall laget motbevisar kritikerna och gör en succé får tiden avgöra.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!