Lagkollen | Italien

italiens EM kit

Italien – Ett framgångsrikt fotbollslandslag

Det italienska landslaget är ett av världens mest framgångsrika fotbollslandslag. Landet har inkasserat 4 VM guld, 2 VM silvermedaljer, 1 VM bronsmedalj, 1 OS guld, 2 OS brons, 1 EM guld, 2 EM silvermedaljer och 2 EM bronsmedaljer. En stor fotbollsnation som aldrig kan räknas bort, med undantag i fotbolls EM 2016?

Italien har uppnått stora bedrifter och landets största framgångsår utspelades på 30-talet när landet vann VM år 1934 och försvarade titeln år 1938, en bedrift som enbart Brasilien mäktat med. Landets senaste internationella titel togs hem år 2006 när laget besegrade Frankrike på straffar. En match som kanske mest är ihågkommen för Zinedine Zidanes skallning mot Marco Materazzi som resulterade i en utvisning för fransmannen.

Senaste fotbolls EM, 2012, tog sig Italien hela vägen till EM final efter att ha slagit ut Tyskland med 2-1 något chockerande efter 2 mål av Mario Balotelli. Finalmotståndet stod Spanien för och det blev en ensidig historia, där Italien förlorade med hela 4-0 mot ett överlägset Spanien.

Italien, ett landslag på nedgång?

Italien har ett lag med många bra spelare men saknar de riktiga världsstjärnorna som laget hade för några år sedan som Pirlo, Del Piero, Inzaghi och De Rossi i sina bästa stunder.

Idag består truppen mestadels av spelare i den inhemska ligan som till vardags är svagare än på många år. Stjärnan i detta Italien måste nämnas som unge Paris Saint Germain mittfältaren, Marco Verratti.

Den lille italienaren är lagets kreatör, defensivt skicklig och väldigt positionssäker. Utöver honom, har laget har ingen tydlig storstjärna.

Anfallet består idag av Graziano Pellè som gjort 10 mål för Southampton i Premier League och Insigne med 12 mål för Napoli och dessa 2 spelare känns som de klaraste alternativen för förbundskapten Antonio Conte. Sedan finns en rad med spelare som konkurrerar anfallsplatserna och dessa är Gabbiadini med 3 mål för Napoli, El Shaarawy med 6 mål för Milan, Candreva med 7 mål för Lazio, och möjligtvis Balotelli med 1 mål för Milan, Zaza med 4 mål för Juventus.

Statistiken talar sitt språk, det är inga super målskyttar som Italien består av idag och ett lag med dessa anfallsspelare kommer nog inte räcka till hela vägen.

Men ett landslag som Italien har rutin och erfarenhet av de stora matcherna. Laget består fortfarande av en del rutinerade spelare som Chiellini, De Rossi och möjligtvis Pirlo vid en eventuell uttagning. Med dessa rutinerade spelare i rodret och med en kreativ och hungrig Veratti ska Italien till sommarens EM slutspel i Frankrike, på nytt försöka nå det efterlängtade EM guldet, något som kan visa sig vara svårare än för 4 år sedan.

Sverige kan ta andra platsen före Italien

Italien spelar i grupp E tillsammans med Belgien, Sverige och Irland, en grupp som kan visa sig vara så långt som Italien tar sig i fotbolls EM 2016.

Sverige har inte imponerat på senare år, egentligen inte sedan Erik Hamrén tog över efter Lars Lagerbäck och förutom några fina skalper, som 4-2 segern mot England och 4-4 matchen mot Tyskland har Sverige med nöd och näppe tagit sig till EM festen i sommar efter att dessutom ha missat VM 2014 i Brasilien!

Sveriges väg till fotbolls EM 2016 har varit långt ifrån smärtfritt och efter en nervös tillställning i returmötet av play-off matchen på Parken i Danmark, tog Sverige till slut en plats i årets EM slutspel i sommar.  Tack vare Zlatan Ibrahimovics 2 mål på Parken och sammanlagt 11:e mål i EM kvalet, spelar nu Sverige, fotbolls EM i Frankrike om 2 månader.

Trots att Sverige inte presterat särskilt bra kan laget falla tillbaka på sin lagkapten, Zlatan Ibrahimovic som haft sin bästa säsong någonsin och som känner till italiensk fotboll. Sverige kan därför mycket väl ta en 2:a plats före Italien och bakom Belgien som är gruppfavoriter.

Därmed har förbundskapten Antonio Conte en del att tänka på för att forma ett vinnande lag i jakten på landets 2:a EM guld.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: