Lagkollen | Irland

Irlands frälsare - Robbie Keane

Irland, ett av de mest orutinerade lagen i fotbolls EM

Irland är ett av de landslag i fotbolls EM 2016, som har minst rutin från internationella mästerskap. Det irländska landslaget som spelar i grupp E med Sverige, har deltagit i blott två EM slutspel någonsin och får tillsammans med Slovakien, Wales, Island, Nordirland och Ukraina betraktas som EM slutspelets mest orutinerade landslag i internationella sammanhang.

Landet från de brittiska öarna har i övrigt spelat tre Världsmästerskap och inte skördat framgångar på den internationella scenen trots närheten till en av Europas största fotbollsnationer, England.

Lagets framgångsfrånvaro kan sammankopplas till att landet inte fostrat många stora namn i fotbollsvärlden.

Irlands störste genom tiderna kan missa fotbolls EM 2016

Landslagets tre största och bästa fotbollsspelare på 2000-talet går vid namnen Damien Duff, John O’Shea och Robbie Keane. Den sistnämnde, Keane, är även den allra största fotbollsspelaren landet någonsin fostrat.

Keane innehar rekordet för både antalet landskamper, 139, och antalet gjorde mål, 67. Med sina 67 fullträffar för hemlandet befinner sig landslagsikonen på en 16 plats i listan över flest landslagsmål genom tiderna. Enbart 21 spelare har hittills lyckats göra fler än 60 mål och det är en bedrift som även svenska landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic mäktat med.

Efter att bland annat ha tillhört Leeds United och Inter Milan lämnade irländaren för Tottenham där han spelade i 6 säsonger och blev titulerad som målkung flertalet gånger.

Efter att Keane representerat Tottenham från 2002 till 2008 lämnade han för Liverpool för att spela sina första Champions League matcher någonsin. Vid 28 års ålder gjorde Keane sitt första mål i Champions League, vilket även var hans första för den nya klubben.

Efter att ha tillhört den engelska storklubben i drygt ett halvår återvände irländaren till Tottenham varpå han lånades ut till Celtic och West Ham och hans karriär i Europafotbollen närmade sig sitt slut.

Nu, 35 år gammal tillhör Robbie Keane Los Angeles Galaxy. Med åldern uppe och knäproblem som stör representerar han inte längre Irland på samma villkor, som den givna startspelare och lagkapten som han en gång var.

Robbie Keane missade bland annat landslagets matcher i mars just på grund av skadeproblem och fick stå över landets landskamper mot Schweiz och Slovakien där irländarna fick med sig två vinster.

Irlands förbundskapten Martin O’Neill meddelade att Keane har problem med knät och att det inte verkar bli bättre. Ifall Keane fortsätter att dras med knäskadan kan han missa sommarens fotbolls EM. Därför ser han inte ut att ta en startplats till sommarens EM premiär mot Sverige, den 13:e juni Stade de France i Paris.

Grupp E, en alltför svår utmaning för Irland

Med sällskap av gruppfavoriterna Belgien och Italien, samt ett Sverige med Zlatan Ibrahimovic i toppform, befinner sig Irland i grupp E. Irland kommer få kämpa för att i överhuvudtaget ta poäng i årets EM slutspel. Belgien som gruppfavorit bör avancera från gruppen varpå Sverige kan störa Italien i jakten på 2:a platsen.

För Irland som är tippade att hamna sist i grupp E ser vägen till avancemang nästintill omöjlig ut.

Mindre fotbollsnationer har skrällt för, som Greklands sensation och EM guld 2004. Däremot är det svårt att se en irländsk skräll i årets EM slutspelet.

Irland inleder mot Sverige den 13:e juni Stade de France i Paris, en match som i svenska ögon kanske blir den viktigaste i gruppen. 5 dagar senare, den 18:e juni, står gruppfavoriten Belgien för motståndet Stade de Bordeaux i Bordeaux.

Irland avslutar gruppspelet mot Italien den 22 juniStade Pierre-Mauroy i Lille och det mesta talar för att detta kommer vara Irlands sista match i sommarens fotbolls EM i Frankrike.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: