Lagkollen | Frankrike

france-team

Frankrike – Värdnationen

Frankrike är ett land med stor passion för fotboll och ett landslag med en stark fotbollshistoria som bland annat består av 1 VM guld, 1 VM silver och 2 VM brons, 2 EM guld (varav ett på hemmaplan), i sommar får man chansen igen.

Denna fotbollsnation har dock inte alltid färdats med vind i ryggen, utan de senaste åren har laget haft svårt att prestera likt förväntat och stått för några stora misslyckanden. Bland annat EM 2008 och VM 2010, där man åkte ur gruppspelet efter svaga insatser.

Senast Frankrike vann fotbolls EM var 16 år sen, när Italien efter en nervös tillställning besegrades med 2-1 efter ett sent avgörande signerat David Trezeguet i förlängningen. Dessförinnan hade Frankrike tagit sitt Första EM guld, år 1984, en turnering som spelades på hemmaplan. 32 år senare spelar Frankrike åter EM på hemmaplan i sommar och fransmännen är mer optimistiska än på 16 år att ta ett 3:e EM guld.

Enbart träningsmatcher sen 2014

Frankrike som värdnation blev direktkvalificerade till kommande slutspel och har enbart spelat träningsmatcher sedan kvalet drog igång 2014. Hur detta påverkar ett lag som inte spelat tävlingsmatcher och som dessutom upprepade gånger har interna konflikter att lösa är svårt att säga i förväg. Däremot ifall laget formas rätt, finns kapacitet och potential att inkassera landets 3:e EM guld. Vägen dit blir dock svår och för att vinna turneringen måste Frankrike ta sig förbi stornationer som Tyskland, Spanien, Belgien, Portugal och Italien.

Truppen består av unga men etablerade talanger

Idag består laget av storstjärnor, en mix av rutinerade spelare som Evra, Koscielny och Giroud och redan etablerade unga talanger som Pogba, Griezmann och Varane vilket utgör en balans som Frankrike inte haft på många år.

Frankrikes kanske största stjärna idag är den fysiskt starka och bolltrygga Paul Pogba, en 23 åring född Guinean som är född och uppväxt i Paris förorter. Idag 23 år senare är han stjärna i Italienska storlaget Juventus och rankas redan som en av världens bästa spelare, dessutom jagas han bland annat av inga andra än spanska giganterna Real Madrid.

Sedan övergången från Manchester United till Juventus har det pekat spikrakt uppåt för den unge fransmannen. Under dessa år har han bland annat korats som Golden Boy 2013 (journalisters val av bästa unga spelare i Europa), VMs bästa unga spelare 2014 och uttagen i Uefa Team of the Year 2015. Han har redan flertalet titlar med klubblaget, men EM 2016 blir hans chans att på hemmaplan frälsa sitt land och vinna sin hittills största utmärkelse.

Större konkurrens än någonsin, vilka kniper platserna?

Utöver Pogba är Benzema en av de största stjärnorna Frankrike har idag men efter skandalen med Valbuena har dessa storstjärnor ”portats” från landslaget. Även nu när ämnet svalnat så blev varken Valbuena eller Benzema uttagna till Frankrikes trupp inför vänskapsmatcherna som spelades i mars.

Vilka spelare som kommer representera Frankrike på hemmaplan är nog inte ens Deschamps vetandes om. Faktum är att Frankrike har en väldigt bred trupp och många alternativ. Vilka som slutligen rapporteras uttagna i den slutgiltiga EM listan i maj är däremot svårare att förutse. Den eviga frågan om hur den franska förbundskaptenen Didier Deschamps väljer att forma truppen och vilka 11 som slutligen kickar igång EM 2016 på Stade de France, 10 juli får fortsatt vara olöst.

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: