Lagkollen | Belgien

Belgien fotbolls EM 2016

Talangerna redo för fotbolls EM

Belgien nämns sällan som en stor fotbollsnation och lagets största framgångar finner vi på 80-talet, där landet med dryg 10 miljoner invånare tog EM silver 1980 samt en fjärdeplats i VM 1986.

I OS har däremot landet en 1 guldmedalj på hemmaplan i Antwerpen, men denna bedrift är sedan länge bortglömd och för att återuppleva succén färdas vi tillbaka 96 år, till 1920.

Landslaget hade också några lyckade år mellan 1982 och 2002 där laget kvalificerade sig till 6 raka VM slutspel, vilket också betraktas som en bedrift inom belgisk fotboll. Med detta sagt har landet inte lyckats märkbart på landslagsnivå, men på senare år har Belgien med spelare som, Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Vincent Kompany och Yannick Ferreira Carrasco en bättre och mer stjärnspäckad trupp än på många år!

Hinner Hazard pricka formen?

Belgiens största stjärna för dagen är Chelseas, Eden Hazard som utsågs till Premier Leagues bästa spelare säsongen 2014/2015 efter 14 mål och 9 assist i den engelska högsta ligan.

Efter en fantastisk säsong förra året, har den 25-årige yttermittfältaren, under pågående säsong inte presterat som han ska och har blivit ifrågasatt och kritiserad för sina prestationer. På 26 spelade matcher har den belgiska stjärnspelare 0 mål och 3 assist i Premier League, något som inte tilltalar belgarens kvalitéer.

Chelsea tränaren Guus Hiddink menar dock att ”Hazard börjar hitta tillbaka till den fysiska toppformen” – Ett påstående som belgarna får hoppas på, inför årets EM slutspel.

Utöver Hazard finner vi 2 belgiska nyckelspelare i Manchester City, landslagskaptenen Vincent Kompany och Kevin de Bruyne, som igår för första gången någonsin tog Manchester City till semifinal i Champions League. Detta på bekostnad av svenska storstjärnan Zlatan Ibrahimovic och hans Paris Saint Germain. Med 2-2 resultat i ryggen från första mötet i Paris, sänkte Kevin de Bruyne parisarna med matchens enda mål på Etihad stadium, en fin placering, från utanför straffområdet som letade sig in i målvaktens vänstra hörn. Kevin de Bruyne som spelat sig in i Manuel Pellegrinis startelva, har gjort hela 16 mål och 16 assist den här säsongen med alla turneringar inräknade. Ett bra facit för den unge mittfältaren som kommer spela en stor roll i Belgiens offensiva spel, i EM i sommar.

Belgien bäst rankat i Europa

Fifas världsranking introducerades 1992 och landslagen rankas utifrån matchresultat i internationella matcher, rankingen baseras på lagens prestation över de senaste 4 åren där de senaste resultaten värderas högst.

Vid uppdateringen av listan den 5:e November 2015 toppade Belgien världsrankingen och var därmed världsetta för första gången någonsin, en placering som varade fram tills denna månad då Argentina övertog första placeringen.

Enligt rankingen idag är Belgien näst bäst i världen. Laget befinner sig på en 2:a plats med 1352 poäng och bakom Lionel Messis Argentina på 1532 poäng. I samma ranking befinner sig Sverige just nu på en 36:e placering, bakom samtliga gruppmotståndare i fotbolls em. Italien i samma grupp befinner sig på en 15:e plats och Irland på en 31:a plats.

Utgår man från denna ranking kommer grupp E toppas av just Belgien, följt av Italien, Irland och Sverige på en 4:e och sista placering.

Det har senaste åren pratats om att Belgien blir den stora överraskningen och det stora genombrottet inväntas. I VM 2014, tog laget en övertygande gruppseger med maximala 9 poäng inspelade. I sextondelsfinalen slog laget ut ett imponerande USA på straffar och i kvartsfinal stötte laget på just, nuvarande ”världsettan” Argentina. Resan tog tyvärr stopp där och Belgien besegrades med 1-0 efter mål av Gonzalo Higuain.

Det blir intressant att följa Europas ”bästa” lag och se ifall laget med de stora talangerna kommer prestera i sommarens fotbolls EM i Frankrike. Om exakt 2 månader, den 13:e juni, kliver laget in på Stade de Lyon för sin EM premiär mot Italien och det återstår att se ifall de kommer leva upp till förväntningarna.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: