Svenskar i Europa | Simon Tibbling

tibblingVid 6 års ålder började Simon Tibbling sparka boll i utkanten av Stockholm, vem trodde då att han skulle komma att bli en av Sveriges absolut mest intressanta talanger. Genom Djurgården gick resan vidare till FC Groningen där han gjort stora avtryck endast 21 år gammal. Med en inställning och kärlek till sporten som få andra så kan vi mycket väl få se Simon Tibbling i det svenska landslaget under en lång tid framöver!

Allsvenskan som 17-åring

Efter att ha spenderat 5 år i Brommapojkarna utan att på riktigt fått fart på utvecklingen så var det 2010 dags för Simon Tibbling att flytta till Djurgården. Tränare då var Estlands nuvarande landslagstränare Magnus Pehrsson och genast fick han upp ögonen för Simon Tibblings potential och vågade redan som 17-åring släppa fram honom på den stora scenen i Allsvenskan. Han blev snabbt uppmärksammad för sin naturliga bollkontroll och sin förmåga att ur trängda situationer hitta kreativa lösningar i offensiven. Trots att den naturliga positionen alltid varit central mittfältare så spelade Tibbling större delen av sin tid i Djurgården ute på kanten där han ofta bryter in för att på så sätt kunna skapa chanser för både sig själv och lagkamraterna. Simon Tibbling gick från klarhet till klarhet i Djurgården och var bara efter ett par säsonger en av de bärande spelarna i laget, då knappt 20 år fylld. Detta drog såklart till sig uppmärksamhet ifrån större klubbar och på hösten 2014 accepterade Djurgården ett mycket ekonomiskt fördelaktigt bud ifrån den Holländska klubben FC Groningen.

Succé i FC Groningen

Precis som i Djurgården fortsatte Simon Tibbling sin framgångsrika karriär på precis samma övertygande sätt i Groningen. Sedan ankomsten till Holland så har Tibbling spelet nästintill samtliga matcher, hunnit med att debutera i Europa League samt vunnit den Holländska cupen. Att som 21-åring hunnit med att göra över 70 matcher för Djurgården och senare spelat till sig en ordinarie plats i FC Groningen är det inte många svenska talanger som klarat av och kan Simon Tibbling bara hålla kvar vid sin ambitiösa och fokuserade inställning så finns det inga gränser för hur bra han kan bli.

U21-guld i Tjeckien

Efter att ha representerat Sverige på U17, U19 och U21 så är helt klart Simon Tibblings nästa mål att slå sig in i A-laget. Ett mål som inte ska vara alltför långt bort om man ser till hur han har presterat både i klubblag och i ungdomslagen. Den enskilt största prestationen var förra sommaren när U21-EM gick av stapeln i Tjeckien. Sverige kom dit efter att mycket överraskande slagit ut Frankrike i Play off och man var på förhand utdömda att ens ta sig vidare från gruppspelet. Alla förhandstips och spekulationer skulle dock visa sig vara felaktiga då Sverige med bland annat Simon Tibbling, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf med flera sensationellt vann hela turneringen. Kan en spelare som Simon Tibbling hålla fast vid sin fina utveckling lär vi snart få se honom i än större klubbar. Truppen för EM 2016 i Frankrike kan bli svår för honom att slå sig in i men i ett kommande VM-kval finns alla chanser att få se Simon Tibbling med i en Svensk trupp!

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: