Svenskar i Europa | Oscar Hiljemark

HiljemarkSveriges kanske mest lovande fotbollsspelare, till vardags i italienska Serie A och Palermo stavas Oskar Hiljemark. Att som 23-åring ha vunnit Allsvenskan, U21-EM och spelat till sig en ordinarie plats i ett lag som huserar i Italiens högstaliga är ingen dålig bedrift, och det är inte konstigt att fler och fler ser Oscar Hiljemark som Sveriges framtida mittfältsgeneral.

Slog igenom tidigt

Oscar Hiljemark växte upp i Gislaved, Småland och han sågs redan i tidig ålder som en stor talang. Många klubbar i Sverige fick upp ögonen för hans spel och såg stor potential i honom. Det slutade med att han 2008, 15 år gammal skrev på för IF Elfsborg där han till en början höll till i ungdomslagen. 2011 kom året då han togs ut i A-laget och redan första säsongen visade han vilken talang han är genom att slå sig in som startspelare samt genom att vinna utmärkelsen Årets nykomling. Han blev då den yngste spelaren någonsin att vinna utmärkelsen.
Efter att ha varit en bidragande spelare till att Elfsborgs tog hem det allsvenska guldet 2012 var Oscar Hiljemark ett hett namn för många klubbar ute i Europa. Det hela slutade med att han i början av 2013 presenterades som spelare för PSV Eindhoven.

Kapten i U21-EM

I PSV Eindhoven kom Oscar Hiljemark till ett lag fullt av talanger som till exempel Memphis Depay och Georginio Wijnaldum. Åren i Holland präglades till stor del av skador men trots detta fick han säsongen 2013/14 stort ansvar genom att få bära kaptensbindeln under flertalet av matcherna.
Sommaren 2015 är en sommar som de flesta svenskarna minns med glädje, detta tack vare den otroliga bedrift som vårat svenska U21-lag lyckades genomföra i Tjeckien då man plockade hem guldet. En av de mest framträdande då tillsammans med bland annat John Guidetti och Victor Nilsson Lindelöf var kaptenen Oscar Hiljemark som med sitt otroligt mogna och lugna spel visade vägen för flera av de mer oerfarna spelarna. Efter mästerskapet fick flera av lagen i Europas största ligor upp ögonen för mittfältaren och detta ledde till att han inför säsongen 2015/16 lämnade PSV och Holland för italienska Palermo.

Sveriges nästa mittfältsgeneral

På Sicilien fick Oscar Hiljemark bästa möjliga start då han direkt slog sig in och tog en startplats på Palermos mittfält. Under hösten fick han tillsammans med den svenske klubbkamraten Robin Quaison stora rubriker både i Sverige och i Europa då duon stundtals visade prov på fantastiskt spel. Höjdpunkten var utan tvekan när han borta mot Milan, på San Siro gjorde två mål för sitt Palermo som trots detta föll tungt med 3-2.
Höstens fina prestationer har lett till spekulationer om en flytt till ännu större klubbar och det ska verkligen bli spännande att se vart Oscar Hiljemark spelar kommande säsong. Kan han behålla den fina formen ser framtiden klart ljus ut för vår svenska mittfältstalang. Efter att ha gjort sin första tävlingsmatch för Sverige i PlayOff-matchen mot Danmark så ser chanserna för ett EM i Frankrike klart goda ut för Palermospelaren. Med en Anders Svensson som tackat för sig och en Kim Källström i slutet av sin karriär så är Oscar Hiljemark en klar favorit till att ta en plats på det svenska mittfältet för en lång tid framöver.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: