Svenskar i Europa | John Guidetti

FBL-ESP-CUP-ATLETICO-CELTAJohn Guidetti, fotbollsspelaren som så många gånger fått axla namnet våran ’’Nästa Zlatan Ibrahimovic’’. Ingen lätt roll att leva upp till, men efter flera år i Manchester City beståendes av en mängd utlåningar, vissa mer lyckade än andra, så har John Guidetti äntligen hittat tillbaka till den nivå vi vill se honom på.

Manchester City som 16-åring

Få spelare har en sådan unik fotbollsutbildning som John Guidetti. Redan i tidig ålder begav det sig till Kenya då hans far Mike Guidetti började arbeta för en svenska skola i landet. Väl där började han direkt spela fotboll på de nedgångna grusplanerna i området kring Nairobi. Detta har enligt John själv varit mycket givande för honom och hans karriär då han fick lära sig genom den tuffa vägen på många sätt.
2006 återvände John Guidetti till Sverige och började spela för Brommapojkarna. I klubben då fanns också talangfulla spelare som till exempel Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson och Simon Tibbling. Det blev dock aldrig särskilt många matcher för Brommapojkarna då större klubbar tidigt hade fått upp ögonen för vilken talang John Guidetti besatt. Detta slutade i att han 2008 genomförde en övergång till den engelska toppklubben Manchester City som under den tiden tränades av Sven-Göran Eriksson.

5 År – 5 Klubbar

I Manchester City blev det mestadels spel med ungdoms- och reservlaget då John Guidetti kom till klubben vid samma tidpunkt som Abu Dhabi United Group valde att investera i klubben och man tog in en mängd världsstjärnor. Utlåningarna avlöste varandra och genombrottet kom säsongen 2010/11 i holländska Feyenoord, där han var gränslöst älskad av fansen efter sin arbetsmoral och såklart de 20 mål han stod för på 23 matcher.
Det skulle dock komma ett rejält bakslag då han under nästan hela säsongen 2012/13 jobbade med att komma tillbaka från en infektion han fått efter att ha ätit en dålig kyckling. Efter detta följde två mindre lyckade lånesejourer i Stoke City respektive Celtic innan Manchester City gjorde klart att man inte tänkte förlänga John Guidettis kontrakt.

U21-guld och Celta Vigo

Sommaren 2015 var det så dags för U21-EM i Tjeckien och alla minns vi väl vilken succé detta blev. Sverige vann mycket överraskande hela mästerskapet och John Guidetti bildade tillsammans med Isaac Kiese Thelin ett mycket fruktat anfallspar.
Efter det lyckade mästerskapet var inte frågan om John Guidetti skulle hitta en ny klubb utan snarare hur stort eko hans prestationer i U21-EM hade gjort. Det hela slutade med att han i juli 2015 skrev på för spanska Celta Vigo. Hans första halva säsong gick till mestadels åt att acklimatisera sig till den tuffa spanska ligan, men från och med det nya året, 2016, så har John Guidetti minst sagt levererat. 6 mål i ligan efter nyår och 4 stycken i cupen gör att framtiden ser ljus ut för vår framtida anfallsstjärna. John Guidetti ses nu alltmer som en självklar spelare i den svenska landslagstruppen, och det ska verkligen bli intressant att följa hans prestationer i sommarens EM i Frankrike, samt hans fortsatta insatser i Celta Vigo!

För att visa på John Guidettis succé i Celta Vigo så kolla in denna artikel!

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: