Stjärnkollen | Lorik Cana

Albaniens lagkapten i landets historiska mästerskap 


Ålder: 32 år

Position: Mittback / Mittfältare

Landslag: Albanien (C)

A-landskamper: 90

Landslagsmål: 1

Nuvarande klubb: FC Nantes, 10:e plats i Ligue 1

Matcher / mål i nuvarande klubb: 13 matcher, 0 mål

Meriter: Franska cupen, Italienska cupen, Albaniens bästa fotbollsspelare (3), Albanska fansen val av bästa spelare


Lorik Cana, född den 27:e juli 1983, är Albaniens största stjärna idag och sedan många år tillbaka. Cana är den mest välkända spelaren i Albaniens trupp till fotbolls EM 2016. Cana med kaptensbindeln på armen kommer att leda laget i landets första mästerskap någonsin.

Lorik Cana är en allround spelare som kan spela både i försvaret och på mittfältet. Tidigare i karriären spelade Cana som mittfältare men nu är han försvarare både i Albanien och i klubblaget Nantes.

Cana inledde sin proffskarriär i Paris med Paris Saint Germain där han blev uppflyttad från juniorlaget till A-laget 2002. Det blev därefter 3 säsonger i PSG och 69 spelade matcher och 2 mål. Albanen flyttade sedan till Marseille 2005, där blev det 122 matcher och 6 mål för landslagsmannen, innan han 2009 flyttade till Sunderland i England. I Sunderland spelade Cana 31 matcher och gjorde inga mål för Premier League laget. 2010 lämnade Cana Sunderland för spel i Turkiet och storlaget Galatasaray där det blev 24 matcher och 1 mål. Efter 1 säsong i Turkiet bar det av till Italien och Lazio där han spelade i 4 säsonger, från 2011 till 2015. I italienska ligan gjorde han 82 matcher och 4 mål för de ljusblå från Rom, innan han förra säsongen återvände till Frankrike. Cana anslöt sedan till Nantes och har haft en tung säsong med 13 matcher och 0 mål.

Albanen med 3 olika medborgarskap kunde valt spel för Frankrike eller Schweiz, men valde att representera hemlandet 2003. Sedan dess har Cana spelat 90 landskamper för Albanien och gjort 1 mål. Cana debuterade för sitt landslag 1 år efter debuten i PSGs A-lag.

Den 15:e juni återvänder Cana för spel på sin ”meste” hemmaarena, Stade Vélodrome. Där stöter Cana på värdlandet och titelfavoriten Frankrike.

Fotbolls EM 2016 kommer att bli en tuff uppgift för Albanien men oavsett resultat kommer det att vara en resa som Cana och de övriga Albanerna aldrig kommer att glömma.

I ett orutinerat landslag som Albanien är Canas meriter av stor betydelse. Landslagskaptenen med rutin från spel i de stora matcherna i Europas största ligor ska visa vägen och leda ett annars orutinerat Albanien i EM 2016.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: