Stjärnkollen | Gylfi Sigurdsson

Islands bästa spelare ska frälsa Lagerbäck i EM


Ålder: 26 år

Position: Mittfältare

Landslag: Island

A-landskamper: 36

Landslagsmål: 12

Nuvarande klubb: Swansea City, 13:e plats i Premier League

Matcher / mål i nuvarande klubb: 68 matcher, 18 mål

Meriter: Premier League månadens spelare, Championship månadens spelare, Readings årets spelare, Hoffenheims årets spelare, Premier League Users’ årets lag, Islands årets spelare (5), Islands årets idrottare


Gylfi Sigurdsson är född den 9:e september 1989 och är Islands bästa fotbollsspelare idag. Storstjärnan i laget kanske fortfarande är Eidur Gudjohnsen som tidigare representerade Chelsea och Barcelona under sammanlagt 9 säsonger. Men den formstarkaste och bästa spelaren är Sigurdsson trots Gudjohnsens närvaro. Sigurdsson vann den interna skytteligan i EM kvalet med 6 mål, lika många som Ukrainas stjärnspelare Andriy Yarmolenko, trots spel på mittfältet.

Sigurdsson inledde sin proffskarriär i England där han anslöt till Readings akademi 2005. Efter 2 säsonger i akademin blev dåvarande 17 åringen, tillsammans med 5 andra ynglingar uppflyttad till Readings A-lag inför säsongen 2007/2008. I Readings A-lag spelade han 42 matcher och gjorde 19 mål, däremellan hade han blivit utlånad 2 sejourer till Shrewsbury Town och Crewe Alexandra i de lägre serierna i England.

Inför säsongen 2010/2011, skrev Sigurdsson på för Hoffenheim i Tyskland där han spelade 36 matcher och gjorde 9 mål. Även i Hoffenheim kom Sigurdsson att bli utlånad, den gången till Wales och Swansea City som spelar i Premier League. Efter 18 matcher och 7 mål för Swansea, återvände Sigurdsson till Hoffenheim, varpå han blev såld till Tottenham samma år. I Tottenham spelade han 58 matcher och stod för 8 mål från 2012 till 2014. I juli 2014 återvände han till Swansea, denna gång på en permanent övergång och där har islänningen spelat fram tills idag. Han har stått för 18 mål på 68 framträdanden och är tongivande i Premier League laget.

Sigurdsson debuterade i landslaget 2010 och har sedan dess spelat 36 landskamper varav 12 gjorda mål vilket är ett bra facit. Till fotbolls EM 2016 är han tillsammans med Gudjohnsen den stora stjärnan i landslaget men han är också den som enskilt är bäst i Island idag. Förbundskapten Lars Lagerbäck har format Island väl och tagit landet till sitt första mästerskapsslutspel någonsin. Nu är Sigurdsson med och skriver historia när han som nyckelspelare ska leda ett orutinerat Island i Frankrike i sommar.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: