Stjärnkollen | David Alaba

Alaba med en offensivare roll i landslaget


Ålder: 23 år

Position: Back / Mittfältare

Landslag: Österrike

A-landskamper: 42

Landslagsmål: 11

Nuvarande klubb: Bayern Munchen, 1:a plats i Bundesliga

Matcher / mål i nuvarande klubb: 133 matcher, 10 mål

Meriter: Bundesliga (4), Tyska Cupen (3), Tyska Supercupen (2), Champions League, UEFA Supercupen, Klubblags VM, Österrikes årets spelare (5), UEFA årets lag (3), Champions League gruppspelets lag, ESM årets lag, France Footballs Världselva


David Alaba är född den 24:e juni 1992 och är Österrikes största fotbollstjärna i sommarens fotbolls EM. Alaba inledde sin ungdomskarriär i hemlandet och Austria Wien 2002 som 10 åring efter att ha spelat med SV Aspern 1 år tidigare. Efter många år i ungdomslaget, lämnade han hemlandet för Tyskland och Bayern Munchen 2008. Efter 1 år i akademin blev han uppflyttad till Bayern Munchens B-lag 2009 där han spelade 33 matcher och gjorde 1 mål. Till säsongen därpå, 2010, blev han uppflyttad till A-laget. Efter en säsongsutlåning till Hoffenheim med 17 matcher och 2 mål, återvände Alaba till tyska storklubben Bayern Munchen. Sedan dess har han spelat 133 matcher och gjort 10 mål.

Alaba debuterade i A-landslaget 2009 vid 17 års ålder och det har gjort honom till rekordinnehavare som den yngsta spelaren någonsin att spela för Österrikes A-landslag. Sedan debuten 2009 har Alaba representerat sitt landslag vid 42 tillfällen och gjort 11 mål. I klubblaget spelar Alaba som försvarare när det i laget finns offensiva kvalitéer i massor. Men med brist på offensiva kvalitéer i landslaget, har Alaba en offensivare roll där han spelar på det centrala mittfältet men även är frisparks- och straffskytt.

David Alba är den klart största stjärnan i en trupp som till EM i Frankrike är ganska tunn på stora stjärnor. Närmast den statusen finner vi landslagskaptenen Christian Fuchs som igår säkrade en sensationell Premier League titel med Leicester City. Även Marko Arnautovic i Stoke City är ett av de mer välkända namnen i laget och tillsammans ska den ovannämnda trion med Alaba i täten, föra laget till avancemang från gruppen.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: