Stjärnkollen | Balazs Dzsudzsak

Balazs Dzsudzsak, Ungerns stjärna i EM


Ålder: 29 år

Position: Ytterforward

Landslag: Ungern (C)

A-landskamper: 76

Landslagsmål: 18

Nuvarande klubb: Bursaspor, 11:e plats i Turkiska Süper Lig

Matcher / mål i nuvarande klubb: 23 matcher, 3 mål

Meriter: Ungerska Ligan (3), Ungerska Cupen, Ungerska Supercupen (3), Holländska Ligan, Johan Cruijff Shield, Ungerska årets spelare, Ungerska Guldbollen (2) Holländska Ligans flest assist


Balazs Dzsudzsak är född 23:e december 1986 och är Ungerns bästa fotbollsspelare på senare tid.

År 2004 inledde Dzsudzsak sin seniorkarriär i den ungerska högsta ligan med Debrecen. Han spelade 48 matcher och gjorde 14 mål innan han lämnade för holländska storlaget PSV Eindhoven sommaren 2008. I PSV hade han sin bästa tid med 114 matcher spelade och 44 mål gjorda. När han sedan lämnade Holland så var det till förmån för Ryssland och spel i Anzhi Makhachkala den 12:e juni 2011. Han anslöt till ett storsatsande Anzhi med spelare som Roberto Carlos, Samuel Eto’o och Diego Tardelli och var överlycklig med steget i karriären.

Men det som Dzsudzsak hade förväntat sig bli en succé blev istället ett rejält bakslag där han bara spelade 8 matcher. Med brist på speltid lämnade han Anzhi redan efter en halv säsong för spel i Dynamo Moskva. Övergången kostade Moskva 19 miljoner euro vilket är en rekordsumma för en ungersk spelare.

Med stora summor pengar betalda för Dzsudzsak var det inte konstigt att han istället fick mycket speltid i den Moskva-baserade klubben. Efter 89 matcher och 13 mål i Dynamo Moskva från 2012 till 2015 lämnade han Ryssland för spel i Turkiet. Den nya klubbadressen var Bursaspor där han spelat 23 matcher och gjort 3 mål fram tills idag.

Dzsudzsak debuterade i landslaget 2007 och har sedan dess spelat 76 matcher och gjort 18 mål för hemlandet. I sommarens fotbolls EM representerar han sitt landslag med bindeln på armen och han blir lagets i särklass viktigaste spelare under slutspelet.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: