Stjärnkollen | Arda Turan

Arda, Turkiets mittfältsmotor i EM


Ålder: 29 år

Position: Offensiv mittfältare

Landslag: Turkiet (C)

A-landskamper: 89

Landslagsmål: 17

Nuvarande klubb: Barcelona FC, 1:a plats i La Liga

Matcher / mål i nuvarande klubb: 16 matcher, 2 mål

Meriter: Turkiska Süper Lig, Copa del Rey, Spanska Supercupen, Europa League, UEFA Supercupen, La liga


Arda Turan är född den 30:e januari 1987 och är Turkiets största fotbollsstjärna i fotbolls EM 2016. Turan inledde sin seniorkarriär i Galatasaray efter att ha blivit uppflyttad från akademin 2004. Efter 130 spelade matcher och 29 mål i den turkiska storklubben från 2004 till 2011, lämnade han för spel i Atletico Madrid inför säsongen 2011/2012. Den offensive mittfältaren spelade i Atletico Madrid i 4 säsonger och det var i den spanska huvudstaden som han skördade sina framgångar. Det blev vinster i Copa del Rey, Spanska Supercupen, Europa League, UEFA Supercupen och La liga titel trots Barcelonas och Real Madrids närvaro i samtliga turneringar.

Efter fantastiska slutsäsonger i huvudstadsklubben värvades Arda till Barcelona sommaren 2015. Däremot kunde Arda, först i januari 2016 debutera för katalanerna. Barcelona hade nämligen värvningsförbud vilket stoppade både Arda och Belgiens Vermaelen från spel i klubben. Nu i maj, har Arda spelat 16 matcher och gjort 2 mål för den spanska storklubben. Till skillnad från tiden i Atletico Madrid är det tuffare konkurrens om speltid i Barcelona. Med spelare som Spaniens Busquets och Iniesta samt Kroatiens Rakitic, har Arda befunnit sig mestadels på bänken. I Turkiet är han däremot den största stjärnan och den spelare som med bindeln på armen ska leda laget mot en sensation.

I sommarens fotbolls EM blir Arda en viktig pjäs i Turkiets lagbygge. Tillsammans med Nuri Sahin och frisparksspecialisten Hakan Calhanoglu ska han försöka hjälpa laget till framgång i sommarens fotbollsfest i Frankrike.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: