Spelstäder

Vilka städer kommer fotbolls-EM spelas i?

bordeaux

Bordeaux är en hamnstad i sydvästra Frankrike med cirka 1 miljon invånare. Bordeaux är är känt för sina fantastiska vinner där staden anses vara världens vinhuvudstad. Förutom de fantastiska vinerna är Bordeaux även stora delar av stadskärnan förklarat som ett världsarv av Unesco just på grund av den enastående arkitekturen. Förutom avnjuta spännande fotbollsmatcher har du möjligheten att gå på vingårdar, besöka en uppsjö av sevärdheter och äta fantastisk mat. Läs mer om Bordeaux här.

paris

Paris den franska huvudstaden som anses vara en av de mest betydelsefulla globala städerna i världen. Paris anses av många som modes och gastronomins huvudstad. Cirka 30 miljoner utländska turister besöker Paris årligen. Förutom att strosa runt i den romantiska miljön i Paris har du enormt många bra restauranger att besöka, teater, konstutställningar och mängder av andra fantastiska sevärdheter. Läs mer om Paris här.

 

Saint-Denis

Saint-Denis är en industriförstad till Paris som ligger längst floden Seine. Industriförstad klingar inte lika romantiskt på tungan som Frankrike men som vanligt när de kommer till Frankrike möts du av arkitektur och kultur som du inte kan hitta någonstans i världen. I Saint-Denis hittar du även Frankrikes nationella fotbollsstadion Stade de France som byggdes inför fotbolls VM 1998. Läs mer om Saint-Denis här.

 

Marseille

Marseille är Frankrikes äldsta stad där de bor cirka 1,6 miljoner invånare. Marseille har medelhavsklimat och här ligger även Frankrikes största Medelhavshamn med båttrafik från Nordafrika, Spanien och Italien. Förutom den underbara byggnaderna som får en att tänka tillbaka till romartiden finns det även här massor av vackra sevärdheter. Förutom att avnjuta EM så kan du bada i Medelhavet och avnjuta goda viner i de varma kvällstiderna. Läs mer om Marseille här.

lyon

Lyon är en stad i sydöstra Frankrike och är den den näst största staden i Frankrike med cirka 1,8 miljoner människor. År 1998 satt Lyon på UNESCO:s världsarvslista för historiska platser. Förutom att Interpol och Euronews håller till i staden så anse Lyon att vara Frankrikes gastronomiska huvudstad. Under romartiden var Lyon en väldigt betydande hamnstad. Förutom att beskåda superspännande fotbollsmatcher kan du besöka excellenta vingård som Beaujolais och Côtes du Rhône. Läs mer om Lyon här.

Villeneuve-d'Ascq
Villeneuve-d’Ascq (Lille) är en kommun i norra Frankrike som ligger i närheten Lille. Totalt bor det cirka 65 000 personer i Villeneuve-d’Ascq. Det är en stad som erbjuder dig möjligheterna att besöka Alperna ta eller kanske är du sugen på att ta dig ett dopp i Atlanten. Runt om finns det väldigt mycket städer och sevärdheter att besöka. Läs mer om Villeneuve-d’Ascq (Lille) här.

lens

Lens är en industristad med en lång historia av gruvdrift och kolbrytning därav så hittar du inte lika många fantastiska byggnader och kultur när du besöker Lens som du gör i många andra städer i Frankrike. Totalt bor det cirka 36 000 personer i Lens. Läs mer om Lens här.

 

 

Saint-Étienne

Saint-Étienne är en förtrollad stad som ligger enbart 60 kilometer från Lyon. De bor cirka 172 000 personer i Saint-Étienne. Förutom deras kända fotbollslag så ligger en av världens äldsta vapenfabriker här, Manufacture d’armes de Saint-Étienne. Du hittar fantastiska sevärdheter med modern arkitektur blandat med gamla byggnader. Läs mer om Saint-Étienne här.

Toulouse

Toulouse är en stad i södra Frankrike där de bor cirka 440 000 invånare. Toulouse är känt som den rosa staden eftersom många av byggnaderna är byggda av lokalt tegel som är rosa. Toulouse är en universitetsstad som har över 100 000 studerande. Läs mer om Toulouse här.

nice

Nice är en stad belägen i sydöstra Frankrike som räknas som centrum för den Franska Rivieran. Staden har medelhavsklimat med sommar sex månader om året från maj till oktober. Där vinstern har en medeltemperatur under dagen på strax över 13 grader. Skulle du vilja bege till alperna för åka lite skidor så finns den möjligheten också. Här hittar du även regionens störstsa internationella flygplats vilket gör att det blir väldigt lätt för dig att resa till Nice. Läs mer om Nice här.