Saint-Denis

Kanalen vid Siant-Denis

Om Saint-Denis

Saint-Denis ligger cirka 10 kilometer norr om centrala Paris. Saint-Denis är en gammal industristad som har drabbats hårt av industrins tunga nedgång under 1970-talet. Staden kallas la Ville Rouge vilket betyder den röda staden. Det smeknamnet tillkom under den franska revolutionen. Frankrikes nationalarena i fotboll ligger i Saint-Denis. Det var efter bygget av Stade France 1998 och ankomsten av tunnelbanan som staden tog ny fart igen. Saint-Denis är den staden som har den genomsnittligt yngsta befolkningen i Frankrike.

Saint-Denis’s Historia

Saint-Denis nämns oftast som staden med de döda kungar och de levande folket. Många människor i Frankrike anser att Saint-Denis är en levande historiebok. Namnet på staden uppkom för att hedra den halshuggna munken Saint-Denis.

Saint-Denis är en medeltida stad, kunglig gravplats, arbetarklassens stad, huvudstad i den industriella revolutionen. En stad med många ansikten och det är väl därför de säger levande historiebok. Trots uppgångarna och nedgångarna har Saint-Denis alltid lyckas anpassa sig. 1970-talet var ett en tuff period för Saint-Denis när industrierna lades ner. Trots det så har Saint-Denis en enormt befolkningstillväxt. Mycket tack vare byggandet av Stade de France 1998 och intåget av tunnelbanan. Det fantastiska är att den historiska och levande plats ligger bara fem tunnelbanestationer från hjärtat av Paris.

Sevärdheter i Saint-Denis

  • La Plaine: Är ett fantastisk del av Siant-Denis arv. Här hittar du nya häftiga byggnader bland med de äldre byggnader. Den ståtliga katedralen Saint-Denis hittar du i det här området. Det är även i det här området som du hittar Le Blue nationalarena Stade de France ligger.
  • Place Jean Juarés: Här hittar du en marknad med över 300 stånd som är öppet tre gånger i veckan. På vägen dit har du möjligheten att se det majestätiska Hôtel de Ville.
  • Maison Coignet: Huset på 72 Rue Charles Michels var det första huset i Frankrike att använda betong som byggmaterial. Vilket gör huset till ett fantastiskt mästerverk trots att de ser slitet ut.
  • Shopping: Runt Rue de la République och Rue Gabriel Péri så hittar du härliga gågator med ett fantastiskt utbud av butiker.
  • Mat: Det finns ett fantastiskt utbud av mat i Saint-Denis. Runt om Stade de France och närheten av katedralen hittar du ett utbud av restauranger som passar alla plånböcker. Maten återspeglas av den lokala befolkningen, väldigt varierande och etniskt.

Fotbolls-EM 2016 i Saint-Denis

I Saint-Denis kommer du kunna beskåda matcherna på Stade de France som du kan läsa mer om här. Det kommer vara lag från grupp A, C, E och F som kommer spela sina matcher här. Dessutom kommer det spelas 16-dels final, kvartsfinal och final på Stade de France. Sist men eller inte minst det är här öppningsmatchen spelas den 10 juni mellan Frankrike och idag ett okänt lag.

Avstånd till andra EM städer:

Paris – 15 kilometer
Lens – 195 kilometer
Lille – 215 kilometer
Lyon – 480 kilometer
Saint-Etienne – 540 kilometer
Bordeaux – 600 kilometer
Toulouse – 695 kilometer
Marseille – 790 kilometer
Nice – 955 kilometer

EM-matcher i Saint-Denis

10 juni

Frankrike – Rumänien

Stade de France Avspark: 21:00

13 juni

Irland – Sverige

Stade de France Avspark: 18:00

16 juni

Tyskland – Polen

Stade de France Avspark: 21:00

22 juni

Island – Österrike

Stade de France Avspark: 18:00

27 juni

Åttondelsfinal 7

Stade de France Avspark: 18:00

3 juli

Kvartsfinal 4

Stade de France Avspark: 21:00

10 juli

Final

Stade de France Avspark: 21:00