Om Fotbolls EM 2016

Europamästerskapet i Fotboll, officiellt UEFA European Football Championship, är en fotbollsturnering för europiska landslag som spelas i Europa vart fjärde år. 1960 spelades den första turneringen i EM och det var Frankrike som var värdnation. Frankrike var även värd för fotbolls-EM år 1984 där landet efter en 2-0 seger vann över grannlandet Spanien. Hittills har 31 länder deltagit i EM-slutspel varva fem av dessa nationer inte existerar idag.

Värdlandet är alltid direktkvalificerat till EM och slipper därför spela EM-kval. Tyskland och Spanien har vunnit EM tre gånger var vilket är rekord i sammanhanget. Strax bakom jagar Frankrike på två titlar, blir det en tredje titel för Frankrike i år? Totalt är det nio olika nationer som har lyckas med bedriften att vinna EM. Sedan 1996 har fotbolls-EM spelats med 16 deltagande lag men till Fotbolls-EM 2016 i Frankrike har beslutet tagits att utöka lagen till 24 stycken.

Kvalen till fotbolls-EM 2016 i Frankrike pågår under mitten och slutet av 2015. Sverige lottades som bekant i grupp G tillsammans med Ryssland, Lichtenstein, Moldavien, Montenegro, Ryssland och Österrike. Under oktober 2015 kommer den sista kvalmatchen i gruppspelet spelas och sedan väntar playoff för de åtta sämsta grupptreorna innan vi vet vilket lag som kommer få spela EM-slutspelet i Frankrike.