Sveriges chanser i VM 2018

EM i Frankrike för två år sedan är sedan länge glömt, nu är alla blickar mot sommarens stora utmaning för det svenska landslaget – VM i Ryssland!

Inför EM 2016 låg stort fokus i Gulo Gulo, som landslaget kallas, på Zlatan Ibrahimovic. Han hade kommit ifrån en supersäsong i Paris Saint Germain där han flera år i rad slagit rekord efter rekord och fullständigt bombat in mål. Det stora Zlatan-fokuset hade länge varit en snackis inom svensk landslagsfotboll. Det var som om att Zlatan själv i vissa lägen blev större än laget, kollektivet.

Världsmästerskapet 2018

Sverige hamnade i en väldigt tuff grupp ihop med Irland, Italien och Belgien. Sverige underpresterade kraftigt i den första matchen mot Irland som slutade oavgjort på ett. Match nummer två stod Italien för motståndet. Sverige hade verkligen steppat upp men räckte ändå inte till när Italien i slutet av matcher gjorde 1-0 genom inhoppande Éder. I sista matchen släckte Belgiens Nainggolan det lilla hopp som fanns kvar och stänkte i slutresultatet 1-0. Uttåget ur EM 2016 innebär slutet på en era och början på en ny för landslaget. Matchen mot Belgien blev den sista matchen för Andreas Isaksson, Kim Källström, Pontus Wernbloom och inte minst Zlatan Ibrahimovic. Även förbundskapten Erik Hamrén klev av från sin post.

In kom istället Janne Andersson, och med honom ett helt nytt sätt att styra Gulo Gulo. Nya hungriga spelare fick kliva fram, ett nytt spelsätt anammades och relationen till media gick inte ens att jämföra med hur det varit under Hamréns tid då media inte fick någon plats överhuvudtaget.

Janne Anderssons landslag har inga stora stjärnor som ens är i närheten av vad Zlatan var för landslaget. Istället har man ett oerhört starkt kollektiv där samtliga spelare i truppen drar sitt strå till stacken. På vägen till VM har Sverige vunnit mot Frankrike, Holland och slagit ut Italien i play-off över två matcher. Genomgående för samtliga matcher fram till VM har varit ett enormt slit för laget, alla ger allt och ingen ger upp.

Vägen till medalj i VM är såklart lång, men visst kan man ändå känns en doft av brons där i fjärran? Det har i alla fall onekligen startat bra då man lyckades lägga ner Sydkorea och går in med stort självförtroende mot ett sargat Tyskland på lördag (22/6).

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: