Summering av grupp D – Kroatien gruppsegrare

Perisic sänkte Spanien och gav Kroatien gruppsegern efter Ramos straffmiss

Spanien får tuff väg till EM-finalen

Under gårdagen spelades även grupp D färdigt och det som på förhand såg ut att vara en stabil spansk gruppseger fick en totalvändning. Spanien toppade gruppen på 6 poäng och hade redan säkrat avancemanget men mötte Kroatien som ville sno åt sig gruppsegern för att undvika Italien i åttondelsfinalen.

Samtidigt spelade Tjeckien och Turkiet i en direktavgörande match om tredjeplatsen och för en chans att spela vidare i turneringen.

Kroatien chockade Spanien efter Ramos straffmiss

Spanien inledde starkast och tog ledningen redan efter 7 minuters spel. Silva hittade en djupledslöpande Fabregas med en fin passning och Fabregas chippade bollen förbi målvakten och till Morata som lade in bollen i öppen kasse. Hans tredje på tre matcher och med det toppar han EMs skytteliga tillsammans med Gareth Bale.

Den spanska pressen fortsatte men strax innan paus kunde Kalinic assisterad av Perisic lägga in bollen bakom De Gea från nära håll.

Ett kryss hade räckt för spansk gruppseger och förbundskapten Del Bosque satsade sina kort på att genomföra defensiva byten för att inte riskera förlust och det såg till en början ljust ut.

I den 72:a minuten drogs Silva ner och straff tilldömdes till Spanien. Fram klev lagkapten Sergio Ramos med chansen att leda Spanien till gruppseger men han bommade. Efter en dåligt slagen straff kunde Subasic i Kroatiens mål rädda straffen och vilket missöde det skulle komma att bli för Spanien och Ramos.

I en kontring kunde Ivan Perisic i den 87:e matchminuten skjuta in 2 – 1 målet till Kroatien som därmed chockade och tog förstaplatsen i grupp D. Spanien får därmed möta Italien i åttondelsfinalen den 27:e juni på Stade de France. Samtidigt kom Kroatien lindrigt undan och får spela mot ett svagare motstånd som fastställs ikväll när grupp E och F avgörs.

Turkiet tog tredjeplatsen och en chans på avancemang

I den andra avgörande matchen i grupp D spelade Tjeckien mot Turkiet och inför mötet på Stade Bollaert-Delelis låg Turkiet sist med noll poäng och Tjeckien hade spelat till sig en poäng.

I en direktavgörande match om en möjlig tredjeplats drog Turkiet längsta strået och vann något överraskande med 0 – 2.

Redan i den 10:e minuten tog turkarna ledningen genom mål av Burak Yilmaz fint assisterad av Emre Mor.

Efter 0 – 1 i halvtid kunde Turkiet i den 65:e minuten utöka ledningen till 0 – 2 efter mål av Ozan Tufan och segern var klar. Turkiet står nu på en tredjeplats med 3 poäng och har fortsatt chans på avancemang, men först ska grupp E och F färdigspelas innan turkarna får besked om sitt EM-öde.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: