Portugal tog EM-guldet 2016

Ronaldo lyfter landets första EM-guld i historien

Portugal vinnare av fotbolls EM 2016

Under söndagskvällen var det dags att fastställa vilka av Portugal och Frankrike som var värdiga EM-guldet 2016. På Stade de France fick supportrarna bevittna en historia som inte många förväntade sig när Portugal besegrade hemmanationen med matchens enda mål av Eder under förlängningen.

Vid en mäktig tillställning på Stade de France fick Ronaldo inte mycket mer tid på planen än vid finalinvigningen. Tidigt i matchen fick han se sig skadad i en duell med Dimitri Payet och trots tappra försök att läka ihop storstjärnan så fick Ronaldo bytas ut i tårar.

Där och då såg det mörkt ut för nationen som med endast en seger chockat och tagit sig hela vägen till finalen.

Frankrike gasade på och hade ett ypperligt tillfälle att sätta sin prägel på matchen utan storstjärnan Cristiano Ronaldo på planen. Istället var det Moussa Sissoko som dominerade denna EM-final men till hans och fransmännens olycka hade även Rui Patricio i Portugals mål, en bra dag på jobbet.

Med fortsatt fransk press utan utdelning kunde Portugal sakta men säkert ta sig in i matchen och efter 90 minuter stod det 0 – 0.

Under ordinarie matchtids sista minuter fick inbytte Pierre-André Gignac läget att ta EM-guldet till Frankrike. Men efter att ha vänt bort Pepe och placerat bollen förbi Patricio, var istället stolpen i vägen. Därmed väntade ytterligare 30 minuters spel, en förlängning som portugiserna kommer minnas och fransmännen kommer vilja glömma.

Ronaldo motiverade Portugal till EM-guldet

Eder blev inbytt i den 79:e minuten, då visade han att han är spelare Portugal saknat i matchen. Efter fina intentioner redan efter bytet kunde han i den 110:e minuten skjuta Portugal till ledning. En ledning som fransmännen inte kunde hämta in. Därmed blev Portugal EM-guldmedaljörer och Frankrike lämnade i tårar.

Matchhjälten Eder hyllar Ronaldo efter matchen.

”Ronaldo pratade med mig i pausen och gav mig sin styrka”, säger segerskytten efter matchen.

Ronaldo som i första halvlek lämnade planen i tårar, återvände i form av en ledare. I paus höll han tal för lagkamraterna och i slutet av matchen blev han extratränare längs sidlinjen.

”Han gav oss mycket självförtroende och sa: ” Lyssna, jag är säker på att vi kommer att vinna, så håll ihop och kämpa”, säger Soares.

Ronaldo visade attityd och ledarförmåga när från sidlinjen hjälpte Portugal till EM-guldet.

”Hans attityd var otrolig. Han har alltid hjälpt sina lagkamrater väldigt mycket och han hade motiverande ord. Självklart reagerade laget på det, så det var väldigt bra”, fortsätter Soares.

Fotbolls EM 2016 inleddes med 24 lag och 51 matcher senare stod Portugal som slutvinnare när Ronaldo fick lyfta landets första EM-guld i historien.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: