Portugal semifinalklart efter straffdrama

 Underbarnet Sanches matchens lirare mot Polen

Portugal klart för semifinal i fotbolls EM

Portugal kryssade sig återigen till förlängning men denna gång krävdes ett straffdrama och en syndabock i Jakub Blaszczykowski för att säkra det portugisiska avancemanget.

Inför gårdagens drabbning mellan Polen – Portugal i EMs första kvartsfinal låg fokus på kampen mellan storstjärnorna Robert Lewandowski och Cristiano Ronaldo där den förstnämnde ännu inte hade nätat i EM.

Två minuter in i matchen tystade han alla kritiker när han distinkt placerade in bollen bakom Rui Patricio framspelad av Kamil Grosicki. Därefter kontrollerade Polen matchen fram tills att underbarnet och matchens lirare, Renato Sanches kvitterat med hårt och välplacerat skott utifrån.

Därefter kom Portugal in i matchen men 1 – 1 i halvtid stod sig. I den andra halvleken var det Portugal som styrde matchen och skapade de bästa målchanserna där Cristiano Ronaldo hade bud på mål.

Lagen kunde dock inte urskiljas efter 90 minuter och förlängning väntade. 1 – 1 efter fulltid innebar att Portugal kryssat samtliga sina matcher i EM, 5 av 5.

I förlängningen var det trötta ben som fick gräva fram den sista energin för sin nation. Det blev dock en tam och händelselös förlängning och istället väntade ett straffdrama.

Efter att ha missat en straff under gruppspelet mot Österrike klev landslagskapten Ronaldo fram för att ta den första straffen och han visade vägen för portugiserna. Enda straffsumpare blev istället en av turneringens bättre spelare i Jakub Blaszczykowski när han brände Polens fjärde straff. Inbytte Ricardo Quaresma fick då chansen att skjuta Portugal till semifinal med Portugals femte straff och han gjorde inga misstag. Portugal blev därmed klara för semifinal och stor syndabock blev Blaszczykowski med den enda straffmissen.

Underbarnet Sanches stora genombrott

Renato Sanches fick chansen från start efter insatsen när han byttes in mot Kroatien i åttondelsfinalen och som han tog den. I den 33:e minuten kvitterade han för Portugal med ett mål av världsklass efter väggspel med Nani. Därmed blev han den tredje yngsta målskytten i EMs historia och belönades med utmärkelsen som matchens lirare. Därefter styrde han tempot, var ett ständigt hot mot Polen och var en av få spelare som fortsatt hade pigga ben under förlängningen. Han fullbordade sin insats med att stänka dit sin straff under straffdramat.

”Vi är mycket glada. Men nu måste vi vinna nästa också, det är alltid vårt mål”, säger Sanches efter matchen.

Även Nani som varit en av Portugals bättre spelare i fotbolls EM lovordade Sanches.

”Han är ett barn som är i inledningen av sin karriär. Han är bra och har återigen visat att han stor potential”, säger Nani om Sanches efter straffavgörandet på Stade Vélodrome.

Portugal är i och med segern första lag att avancera till semifinal och fortsätter jakten på guldet den 6:e juli på Stade de Lyon med avspark 21:00. Där ställs laget antingen mot Wales eller Belgien, ett motstånd som fastställs ikväll.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: