Portugal klart för EM-final

Rekordman och EM-finalist, Cristiano Ronaldo tog Portugal till final!

Ronaldo tog Portugal till EM-final

Under gårdagen spelade Portugal mot Wales i den första semifinalen i fotbolls EM 2016. Hit hade Ronaldo och co tagit sig utan en enda seger efter fulltid, istället 5 raka kryss men igår blev det en annan historia.

Portugal var förhandsfavoriterna mot skrällaget Wales med Gareth Bale i form. Det hade räckt till gruppseger före England, vinst mot Nordirland och en överraskande kross mot Belgien. Igår kväll tog det stopp när Cristiano Ronaldo klev fram som matchhjälte för Portugal och ledde sitt lag till EM-final med ett mål och en assist.

Till matchen saknade Portugal skadade Pepe som varit en av portugisernas absolut bästa spelare under mästerskapet. Samtidigt hade även Wales ett stort avbräck i Aaron Ramseys avstängning. Wales fick klara sig utan sin assist kung som mäktade med 4 assist i EM, lika många som Hazard som han delar den första platsen med.

Nickade in det förlösande ledningsmålet

Det var en tam första halvlek på Stade de Lyon där Portugal styrde spelet men i ett segt tempo som walesarna inte hade några problem med. Men utan Ramsey på innermittfältet blev det svårt för Joe Allen och co att hitta på något mot de spelskickliga portugiserna.

Efter en mållös första halvlek skulle Portugal växa in i matchen och inte minst efter ledningsmålet. Vänsterbacken Raphael Guerreiros inlägg i den 50:e minuten nickades in av Cristiano Ronaldo som vid mäktiga scener brast i glädje. Därefter kunde Portugal med stort självförtroende spela hem matchen när Ronaldo med ett skott hittade Nani som styrde in bollen i  mål i den 53:e minuten.

2 – 0 var faktum och Wales kunde inte få utdelning på sina försök främst genom matchens gigant, Gareth Bale som gång på gång testade Patricio i mål.

Det blev inga fler mål i den här matchen och efter fulltid stod det klart att Portugal spelar EM-final på söndag.

Tangerade ytterligare ett rekord

Cristiano Ronaldo hade inför mästerskapet chans på att näta i sitt fjärde raka EM-slutspel samt med 3 mål tangera Michel Platinis antal gjorda mål i EM-sammanhang.

I den sista gruppspelsmatchen mot Ungern hittade han mål två gånger vilket innebar att ena målet var uppnått. I går kväll hamnade han i rekordböckerna på nytt när han klev fram för sitt land och nickade Portugal till final, ett mål som tog han upp på tre mål i EM 2016 och ett tangerat rekord i antal gjorda mål i EM-sammanhang, 9 st.

Efter två tunga och mållösa inledningsmatcher i EM har det nu lossnat för portugisen som hyllas av inte minst sina lagkamrater.

”Alla spelare är viktiga, men vår kapten gör alltid skillnad. Cristiano kommer att kämpa för oss i finalen”, säger Bruno Alves som i Pepes frånvaro spelade sin första match i EM 2016.

Portugal har nu tre dagars vila innan finalen spelas på mäktiga Stade de France söndagen den 10:e juli. Vilka Portugal möter i finalen står mellan Tyskland – Frankrike, en match som avgörs ikväll på Stade Vélodrome.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: