Nice

modernmagazin-4

Om Nice

Nice är ett superpopulärt turistmål. Det är de området som besökt näst flest gånger efter Paris. Nice är känt för sitt härliga klimat med den Medelhavet till framför dig och alperna bergen bakom dig. Från Nice har du enbart 30 kilometer till Italien och cirka 30 minuter med bil till exklusiva Monaco. Skulle Sverige hamna i denna grupp har du möjligheten att bege dig på dagsutflykter till både Italien och Monaco. Nice är inte enbart en mycket känd turistort utan Nice är en stad som har fostrat en rad kända konstnärer som Matisse och Chagall. Förutom de klarblåa Medelhavet hittar du operahus, museer, teater, en spektakulär vinterträdgård, god mat och dryck vilket gör Nice till en underbar plats att besöka.

Nice’s historia

Strax före Kristus födelse landsteg grekerna Nice eller Nikaia som de heter på den tiden. Namnet Nikaia kommer från den grekiska gudinnan Nike som betyder segrare. Nice blev en handelsplats just för sin strategiska plats vid Medelhavet. Staden Nice har under en lång tid tillhört en rad olika riken. Från början tillhörde Nice romarriket eftersom de låg så pass strategiskt till i Medelhavet samt att de ligger väldigt nära Italien. Nice har inte enbart tillhört romarriket utan Nice har även tillhört Provence, Savoy och Piemonte. År 1859 avtalades ett hemligt avtal mellan Kungen av Sardinen och Frankrike vilket resulterade i att Nice från och med 1860 tillhörde Frankrike.

Sevärdheter i Nice

  • Gamla stan: Är en alldeles fantastiskt plats med smala gator som trängs med restauranger, barer och caféer. Här hittar du klassiska rätter som Pissaladière, Pan Bagna, Socca samt andra specialiteter.
  • Promenade des Anglais:  En mycket härlig promenad från öst till väst, från hamn till flygplats. Här hittar du även en cykelled som kan ta dig fram  till de olika gatorna.
  • Château de Nice: I en  vacker trädgård hittar du de förstörda Château de Nice därifrån kan du beskåda det vackra vyerna.
  • Alberta I trädgråden: Är ett fantastiskt grönområde mitt inne i stan
  •  Jean-Médecin: Här hittar du stadens största shoppinggata.
  • Matisse-museet: Här hittar du en enastående konstutställning i ett charmerande 1700-tals hus
  • Beux-Arts: Ett museeum med modern konst som ligger nära Place Garibaldi
  • Terra-Amta Museum of Archaeology: Här hittar du en häftig samling av reliker.

Fotbolls-EM 2016 i Nice

I Nice kommer du kunna beskåda matcherna på Allianz Riviera som du kan läsa mer om här. Det kommer vara lag från grupp C, D, E som kommer spela sina matcher här. Dessutom kommer du kunna se en 16-dels final här. Håll tummarna för att Sverige spelar en match i Nice. Hur fantastiskt skulle det inte få vara att tillbringa ett par dagar i Nice där du kan bege dig på dagsutflykter till Italien och Monaco? Samt om värmen blir för påtaglig kan du alltid svalka dig i Medelhavet. Dessutom har du tillgång till Nice flygplats vilket gör att du kommer kunna ta dig vart som helst i Frankrike för att kunna avnjuta ännu flera härliga fotbollsmatcher.

Avstånd till andra EM städer:

Marseille – 215 kilometer
Lyon – 480 kilometer
Saint-Etienne – 500 kilometer
Toulouse – 570 kilometer
Bordeaux – 810 kilometer
Paris – 945 kilometer
Saint-Denis – 955 kilometer
Lens – 1150 kilometer
Lille – 1170 kilometer

EM-matcher i Nice

12 juni

Polen – Nordirland

Stade de Nice Avspark: 18:00

17 juni

Spanien – Turkiet

Stade de Nice Avspark: 21:00

22 juni

Sverige – Belgien

Stade de Nice Avspark: 21:00

27 juni

Åttondelsfinal 8

Stade de Nice Avspark: 21:00