Marseille

c5_1Kc2jwIklaoIWFhrTYDl72eJkfbmt4t8yenImKBWdd7Q5lHcQkhWOG63n0bXx

Om Marseille

Marseille är en underbar hamnstad som ligger vid Medelhavet. Marseille är en Frankrikes äldsta stad med 2 500 års historia i ryggsäcken. Varje år passerar det flera miljoner ton av gods. Eftersom de är en stor hamnstad så möts du av många härliga kulturer. Visa hävdar att Marseille är staden som minst liknar Frankrike. Den påminner mer om länder som ligger ännu mer söderut vid Medelhavet.

I Marseille kan du njuta av solen och värmen men samtidigt njuta av fantastik arkitektur, spännande museer och vackra kyrkor. Marseille är en knutpunkt med enormt bra förbindelser till järnvägar, väg, luft och havet. När du står i hamnen kan du se bergen i Provence. I Marseille har du sol nästan året om och möts av en fantastik kuststräcka med massor av stränder och klippor. Vill du uppleva olika härliga kulturer samt att ta del av den franska så ska du hålla tummarna för att Sverige får spela någon match i Marseille.

Marseille’s Historia

Marseille’s historia är sammanbunden med Medelhavet. För 2 500 år sedan landsteg grekiska sjömän i Marseille och bestämde sig för att stanna. Legenden säger att en grekisk sjöman gifte sig med en galliska prinsessa. Från början var Marseille en självständig stad men vart sedan en romersk stad, en provensalska stad men slutligen vart det en fransk stad. Redan där fick Marseille influenser från olika kulturer vilket har gjort att resenären över hela världen genom alla tider har besökt staden.

I och med fotbolls-EM 2016 så håller Marseille på att förnyas och förändrar formen på staden. Även fast Marseille till ytan är enormt stor har staden lyckas behålla sin unika identitet.

Sevärdheter i Marseille

  • Château d’If: Den fantastiska byggnaden byggdes år 1527 på en av Frioul öarna på order av Kung Frans. Från början använde den som ett fort men blev snabbt att kungligt fängelse. Här har järnmasken och Greven av Monte Cristo suttit fängslade.
  • The Notre-Dame-De-La-Garde: Kyrkan står högt över Marseille och erbjuder dig en fantastisk panoramautsikt över staden och hamnen.
  • Le Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée: Museemut: är en symbol för stadens förnyelse. Museet är en stor kubisk byggnad som förbinds med gångväg till den historiska Saint-Jean fortet.
  • Le Panier: Är den äldsta stadsdelen i hela Frankrike. Det var här de första grekiska sjömännen bosatte sig. Här har du utsikt över den gamla hamnen. Dessutom hittar du La Vieille Charité här. Det var ett fattighus som byggdes under 1670-talet men idag är det ett museum.
  • Calanques nationalpark: Det var under 2012 som det var en nationalpark och det är den första tätortsnära parken i Europa och den första i Frankrike att införliva mark och marina miljöer. Helt underbar nationalpark.

Fotbolls-EM 2016 i Marseille

I Marseille kommer du kunna beskåda matcherna på Stade Vélodrome som du kan läsa mer om här. Det kommer vara lag från grupp A, B, C och F som kommer spela sina matcher här. Dessutom kommer du kunna se en kvartsfinal och en semifinal spelas här. Marseille är en underbar stad där du har nära till Medelhavet och dessutom ligger det inte allt för långt bort till Paris, Lyon och Nice så du har möjligheten att besöka flera städer och se ännu mer fotboll och uppleva Frankrikes underbara kultur.

Avstånd till andra EM städer:

Saint-Etienne – 65 kilometer
Lyon– 315 kilometer
Paris – 465 kilometer
Saint-Denis – 480 kilometer
Nice – 480 kilometer
Toulouse – 540 kilometer
Bordeaux – 555 kilometer
Lille – 690 kilometer
Lens – 675 kilometer

EM-matcher i Marseille

11 juni

England – Ryssland

Stade Velodrome Avspark: 21:00

15 juni

Frankrike – Albanien

Stade Velodrome Avspark: 21:00

18 juni

Island – Ungern

Stade Velodrome Avspark: 18:00

21 juni

Ukraina – Polen

Stade Velodrome Avspark: 18:00

30 juni

Kvartsfinal 1

Stade Velodrome Avspark: 21:00

7 juli

Semifinal 2

Stade Velodrome Avspark: 21:00