Lyon

Lyonnatt

Om Lyon

Lyon är Frankrikes tredje största stad och ligger i östra-central Frankrike i Rhône-Alpes-regionen. Lyon är staden där floden Saône flyter ihop med Rhône. Lyon ligger mellan Paris och Marseille. Invånarna i Lyon kallas för Lyonnais. Staden är känd för sin historiska och arkitektoniska landmärken som är med på UNESCO:s världsarvslista. Lyon är mest känd för sin produktion och vävning av silke. Under senare tid har Lyon även fått ett mycket fint rykte gällande gastronomin. Många anser idag att Lyon är huvudstaden för gastronomin i världen.

Lyon är känt för sin betydande roll när de kommer till mjukvaruindustrin där det har riktat in sig på videospel. I Lyon hittar du även Interpol’s huvudkontor och Euronews huvudkontor.

Lyon’s Historia

Under romartiden hette Lyon Lugdunum och var en naturlig väg från norra till sydöstra Frankrike. Lyon gjordes till den viktigaste utgångspunkten för alla de romerska vägarna i hela Gallien och därför blev även Lyon huvudstaden i Gallien. Anledningen till att Lyon var en sådan perfekt utgångspunkt är att staden ligger mellan två floder som det var lätt att transporteras sig fram på. Två romerska kejsare har fötts i Lyon. Claudius och Caracalla. Än idag kallas fortfarande ärkebiskopen ”Primat des Gaules” stadens nästan ofta som ”capitale des Gauels” det vill säga huvudstaden av Gallien.

Silkestillverkningen och silkeshandeln har varit en betydande roll i Lyon’s utveckling som stad. Silkesindustrin har gjorde att Lyon fick starka band till Italien och detta kan ses i arkitekturen. Silkesindustrin gjorde att Lyon återigen fick spela en stor roll när när den industriella revolutionen drog igång.

Under medeltiden fram till den industriella revolutionen var Lyon det ekonomiska centrumet i Frankrike och den rollen kvarstår än idag.

Under första världskrigets var Lyon den största fästningen i sydöstra Frankrike och utgjorde medelpunkt för försvaret. Under andra världskriget var Lyon ett centrum för den franska motståndsrörelsen under den tyska ockupationen. År 1944 befriades Lyon av den ”fria franska division och Forces Françaises de l’ Intérieur. Idag är Lyon hemmet för den Franska motståndsrörelsen.

Sevärdheter i Lyon

Institut Lumière: Är ett huset där Auguste Lumiére bodde. Bröderna Lumiére var de som skapade modern film. Här kan du se Bröderna Lumiére’s fösta uppfinningar, deras fotografiska och filmiska artefakter.

Basilica Notre-Dame de Fourvière: Byggdes av slutet av 1800-talet som ligger beläget uppe på ett berg med en magnifik utsikt.

Église Saint-François-de-Sales de Paris: Är en kyrka som är känd för sin enorma Cavaillé-Coll orgel som lockar turister från hela världen

Opéra Nouvel: Är ett operahus designat av den franska arkitekten Jean Nouvel och färdigställdes år 1993. Den fanatiska operan är hemmet för Opéra National de Lyon.

Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon: Är en fantastiskt katedral som ligger precis vid floden Saône.

Gamla staden: Här finns många små och trånga gator, butiker, caféer och restauranger. I norr hittar du Croix-Rousse där fabrikerna som producerade silke låg. Detta mysiga område räknas som ett världsarv av UNESCO.

Place Bellecour: Är ett enormt torg som ligger mellan floderna Saône och Rhône.

Amphithéâtre des Trois Gaules: En amfiteater från romartiden.

Théâtre antique och Odéon antique: Två teatrar från romartiden belägna vid varandra.

La Fête des Lumières (Ljusets festival): 8 december varje år hyllas Jungfru Maria för att hon påstås ha räddad staden från farsot under medeltiden. Lokalbefolkningen sätter ljus i sina fönster och staden Lyon organiserar imponerande ljusshower på stadens viktiga monument.

Fotbolls-EM 2016 i Lyon

I Lyon kommer du kunna beskåda matcherna på Stade de Lyon som du kan läsa mer om här.Det kommer vara lag från grupp A, C, E och F och dessutom kommer du kunna se en 16-dels final samt en semifinal spelas här. Lyon är en stad som ska besökas under EM, jag hoppas personligen att Sverige får spela en eller flera matcher i Lyon. I Lyon har du chansen att uppleva fantastik arkitektur, kultur, mat och dryck. Dessutom ligger staden nära Marseille och Paris vilket gör att man kan bege sig till dessa städer för ännu mer fotboll och uppleva Frankrike ännu mer.

Avstånd till andra EM städer:

Saint-Etienne – 65 kilometer
Marseille – 315 kilometer
Paris – 465 kilometer
Saint-Denis – 480 kilometer
Nice – 480 kilometer
Toulouse – 540 kilometer
Bordeaux – 555 kilometer
Lille – 690 kilometer
Lens – 675 kilometer

EM-matcher i Lyon

13 juni

Belgien – Italien

Stade de Lyon Avspark: 21:00

16 juni

Ukraina – Nordirland

Stade de Lyon Avspark: 18:00

19 juni

Rumänien – Albanien

Stade de Lyon Avspark: 21:00

22 juni

Ungern – Portugal

Stade de Lyon Avspark: 18:00

26 juni

Åttondelsfinal 4

Stade de Lyon Avspark: 15:00

6 juli

Semifinal 1

Stade de Lyon Avspark: 21:00