Lille

LilleNatt

Om Lille

Lille är en stad som ligger nära den belgiska gränsen och staden är starka flamländska rötter. Lille påminner en hel del om Bryssel och Amsterdam som stad. Trots nedgången av den lokala industrin under åren 1960 och 1970-talet klarade sig Lille väldigt bra. Lille är en livlig storstad som är kända för sina barer och bistron. I Lille hittar du som i många andra franska städer ett blomstrande kulturliv och en massor av härliga museum.

Lille är känt för att ha Europas största loppmarknad som hålls i förstas helgen av september varje år. Totalt vallfärdar det cirka 2 miljoner personer till denna fantastiska marknaden.

Lille’s Histoira

Staden hette från början L’Isle och på flamländska heter den Rijsel. Den första bosättningen slog sig ner på en ö i Deule dalen. Lille har varit en stad som har påverkats väldigt mycket av de historiska händelserna. Allt från medeltiden till franska revolutionen. Därför har Lille har fått de osmickrande titeln ”den mest belägrade staden i Frankrike”.

Tack vare alla belägringarna har Lille varit en stad som har anpassat sig väldigt fort till nya kulturer och händelser. De senaste 30 åren har Lille växt så det knakar. Universitetlokaler har utvecklats, det har byggts ett affärsdistrikt som går under namnet Euralille, de berömda höghastighetståget TGV har en linje hit, upprättandet av Eurostar med många fler saker. Under år 2004 var Lille Europas kulturhuvudstad.

Sevärdeheter i Lille

  • Canonniers Museum: Är ett museum som är beläget i ett gammalt kloster på Rue des Canonniers de Canonniers. Här kan du djupdyka i stadens militära historia och fokus ligger på stadens alla belägringar.
  • Hospice Comtesse: Det fantastiska museum hittar du på Rue de la Monnaie i gamla stan. Här kan du se fantastiska målningar främst flamländska och andra härliga konstverk.
  • Palais des Beaux -Arts: Ett gigantisk museum på 12 000 kvadratmeter där du kan se fantastiska målningar från 1500-talet till 2000-talet. Du hittar även täckningar, skulpturer och andra konstverk här.
  • Lille naturhisstoriska muesuem: Museum upprättades år 1816 och här hittar du zoologiska, geologiska, industriella och etnografiska samlingar.
  • Charles de Gaulle’s födelsplats: Byggnaden på Rue Princesse gjordes till ett museum under 1980-talet. Här kan du uppleva hur Charles de Gaulle levde med sin familj samt att du får uppleva Charles de Gaulle liv och allt han har åstadkommit.

Fotbolls-EM 2016 i Lille

Arenan finner du i kommunen Villeneuve-d’Ascq vilket ligger 6 kilometer utanför Lille. För att göra det lite krångligt så är det Lille som är värdstaden och inte Villeneuve-d’Ascq. I  Lille kommer du kunna beskåda matcherna på Stade Pierre Mauroy som du kan läsa mer om här.Det kommer vara lag från grupp A, B, C och E som kommer spela sina matcher här. Från Lille kan du åka över till Belgien, Nederländerna eller England på dagsutflykter. Dessutom har du nära till andra EM städer som Lens, Saint-Denis och Paris.

Avstånd till andra EM städer:

Lens – 40 kilometer
Saint-Denis – 215 kilometer
Paris – 225 kilometer
Lyon – 690 kilometer
Saint-Etienne – 750 kilometer
Bordeaux – 805 kilometer
Toulouse – 895 kilometer
Marseille – 1000 kilometer
Nice – 1170 kilometer

EM-matcher i Lille

12 juni

Tyskland – Ukraina

Stade Pierre-Mauroy Avspark: 21:00

15 juni

Ryssland – Slovakien

Stade Pierre-Mauroy Avspark: 15:00

19 juni

Schweiz – Frankrike

Stade Pierre-Mauroy Avspark: 21:00

22 juni

Italien – Irland

Stade Pierre-Mauroy Avspark: 21:00

26 juni

Åttondelsfinal 5

Stade Pierre-Mauroy Avspark: 18:00

1 juli

Kvartsfinal 2

Lille: Stade Pierre-Mauroy Avspark: 21:00