Lens

Om Lens

Lens är beläget 28 kilometer från Lille i norra Frankrike. Redan under 1849 upptäcktes kolgruvor i Lens vilket gjorde att staden har under en väldigt lång period förlita sig på gruvindustrin. Tyvärr ser inte gruvindustrin lika ljust ut idag som den gjorde förut. 1990 stängdes gruvorna vilket har medfört att befolkningen i Lens har haft det tufft. År 2002 väcktes hoppet när Louvre – Lens konstmuseum öppnades. Museet byggdes på en gammal kolgruva.

Byggandet av Louvre – Lens hjälpte staden att få en plats på UNESCO:s världsarvslistastatus vilket i sin tur höjer näringslivet i staden. Trots de tunga tiderna i Lens är Lens en mycket vacker stad och du möts av väldigt trevligt folk här.

Lens historia

Namnet Lens kommer från ”Lena Cas” som var en fästning som inte syns idag. Fästningen verkade som ett försvar mot invasioner. Lens växte till en stor stad under medeltiden men fick lida väldigt hårt under det hundraåriga kriget. Under det 30-åriga kriget lyckades Lens med prissen av Condé vinna slaget övar det spanska trupperna.

Från 1841 och fram till 1986 växte Lens så att det knakade tack var upptäckten av kol under 1841. År 1986 sluta befolkningen i Lens bryta kol och 1990 stängdes den sista gruvan. Sedan dess har staden bestämt att stora delar av stadskärnan inte får omstruktureras istället har de valt att bygga ett vetenskapscentrum för att symbolisera stadens stryka.

Sevärdheter i Lens

  • Louvre – Lens Mueseum: Är det parisiska museet som byggdes över gruvmarken med en fantastisk arkitektur. Här hittar du även en magisk utställning.
  • Järnvägstationen: Stationen profil liknar en ångmaskinen och var det första exemplet på AR Deco-stil. Stationen är pryd med mosaiker och kubiska föremål.
  • Place Jean-Jaurès: Är hjärtat i staden och dessutom är det skärningspunkten mellan de två största shopinggatorna Boulevard Basly och Rue Lanoy.
  • La Base: Här kan du beskåda fyra bevarande gruvlämningar i Nord-Pas-de-Calais. Du ser hur en en gruvplats ser ut och dessutom kan du se gruvarbetarna bostäder.
  • Jean-Perrin byggnaden: Är majestätisk byggnad som fungerade som huvudkontoret till Lens Mining Company.

Fotbolls-EM 2016 i Lens

I Lens kommer du kunna beskåda matcherna på Stade Félix Bollaert (Stade Bollaert-Delelis) som du kan läsa mer om här.Det kommer vara lag från grupp A,B och D som kommer spela sina matcher här. Om du väljer att ha Lens som din centralort under fotbolls-EM har du möjligheten att bege dig till närliggande städer som Lille, Saint-Denis och Paris.

Avstånd till andra EM städer:

Lille – 40 kilometer
Saint-Denis – 195 kilometer
Paris – 200 kilometer
Lyon – 675 kilometer
Saint-Etienne – 735 kilometer
Bordeaux – 790 kiolmeter
Toulouse – 880 kilometer
Marseille – 985 kilometer
Nice – 1150 kilometer

EM-matcher i Lens

11 juni

Albanien – Schweiz

Stade Bollaert-Delelis Avspark: 15:00

16 juni

England – Wales

Stade Bollaert-Delelis Avspark: 15:00

21 juni

Tjeckien – Turkiet

Stade Bollaert-Delelis Avspark: 21:00

25 juni

Åttondelsfinal 3

Stade Bollaert-Delelis Avspark: 21:00