Lagkollen | Ungern

 hungary-kit

Ett av historiens bästa landslagslag

Ungern är ett historiskt landslag som under 1950-talet hade en storhetstid där laget beräknades som ett av världens bästa landslag. Landet var känt för sin tekniska fotboll och besegrade bland annat England på Wembley, som första lag från Kontinentaleuropa att lyckas med bedriften.

Under 1950- och 1960-talet hade Ungern en utav världens största talanger med i truppen, en viss storstjärna vid namnet Ferenc Puskás. Den ungerska legenden spelade för spanska storklubben Real Madrid mellan åren 1958 och 1966. Puskás är en av Real Madrids absolut största genom tiderna med 159 mål på 179 matcher. Även i landslaget hade Puskás ett imponerande målfacit med 84 mål på 85 matcher.

Landslaget har spelat 9 Världsmästerskap, 9 Olympiska Spel och 2 Euromästerskap, som resultat av deltagande i dessa mästerskap, har laget vunnit 2 VM silver, 3 OS guld, 1 OS silver, 1 OS bron och 1 EM brons. Ett riktigt imponerande facit av ett Ungern som på senare år inte har gjort lagets historia någon rättvisa.

En trupp med okända spelare

Det ungerska landslaget består idag av en trupp fylld till bredden av ganska okända namn. Fotbolls EM 2016 blir det första mästerskapet sedan EM 2000, vilket innebär att de flesta spelarna debuterar i sammanhanget.

Tidigare år har Ungern, med storspelare som Ferenc Puskás, haft spetskompetens, vilket möjliggjort framgångar för landslaget. Nu år 2016 är Ungern tillbaka på den största fotbollsscenen, men utan storstjärnor. De flesta spelarna i truppen spelar idag i den inhemska ligan, och några namn återfinns i ”medelbra” europeiska lag, som Hannover, Nurnberg och Lech Poznan.

Ungerns landslagskapten under EM 2016 är Balázs Dzsudzsák som spelar i turkiska Bursaspor. 29 åringen har sedan debuten i landslaget 2007, hunnit göra hela 76 landskamper och 18 mål för sitt hemland. Dzsudzsák är i dagsläget landslagets största stjärna, och han blev bland annat utsedd till Ungerns bästa spelare 2010. Han har även av journalister utsetts till Ungerns bästa spelare, 2010 och 2014. En trupp med okända spelare där nyckelspelaren och landslagskaptenen Dzsudzsák, som bäst spelat i PSV, gör att Ungern är uträknade i sommarens EM slutspel.

Ytterst liten chans i fotbolls EM 2016

Ungern spelade i grupp F i EM kvalet, tillsammans med bland andra, Nordirland och Rumänien. Sett till poäng i kvalet är Ungern, tillsammans med Albanien det svagaste laget i fotbolls EM 2016. Laget lyckades med 16 poäng, ta playoff platsen i gruppen bakom Rumänien på 20 poäng och Nordirland på 21 poäng. Till fotbolls EM 2016 har Ungern lottats i grupp F, tillsammans med överraskningen Island, Österrike och gruppfavoriten Portugal.

Ungern inleder mot Österrike den 14:e juni på Stade de Bordeaux i Bordeaux i en match som Österrike beräknas ha absolut störst chans att vinna. I gruppspelets andra match ställs Ungern mot Lars Lagerbäcks succélag Island, den 18:e juni på Stade Vélodrome i Marseille. Även där förväntas Ungern få det oerhört tungt, mot ett Island som enbart släppte in 6 mål i EM kvalet.

Avslutningsvis ställs Ungern mot gruppfavoriten Portugal och Cristiano Ronaldo, den 22:a juni på Stade de Lyon i Lyon. En match som på förhand tippas ge Portugal 3 enkla poäng.

Med en trupp utan erfarenhet av mästerskapssammanhang kan Ungern få det svårt i fotbolls EM 2016. Lagkapten Dzsudzsák blir en av nyckelspelarna och behöver prestera mer än någonsin för att Ungern överhuvudtaget ska ta poäng i sommarens EM i Frankrike.

 

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: