Lagkollen | Ukraina

 ukraine-team

Gör sitt andra EM-slutspel någonsin

Ukraina har likt Ryssland, på grund av den ryska revolutionen år 1917, spelat enade med andra nationer, under namnet Sovjetunionen. Sedan Sovjetunionens upplösning år 1991, har Ukraina tillsammans med Ryssland varit de främsta lagen från det tidigare sovjetiska landslaget.

Ukraina har tidigare enbart 1 gång, kvalificerat sig till ett stort internationellt mästerskap. Till VM 2006 i Tyskland lyckades laget med denna bedrift. Ukraina tog sig också hela vägen till kvartsfinal där laget chanslöst åkte ut mot Italien.

Ukraina har också spelat ett EM slutspel, den gången som värdland tillsammans med Polen, 2012. Det innebar att laget inte behövde kvala in till mästerskapet och därmed spelade laget sitt första EM slutspel någonsin. I EM 2012, på hemmaplan, åkte Ukraina ut redan i gruppen, där lag som England och Frankrike blev för svåra. Nu, 4 år senare, har laget för första gången kvalificerat sig till fotbolls EM och mästerskapet ligger runt hörnet.

Shevchenko leder laget i fotbolls EM 2016

För 4 år sedan gjorde landets största stjärna i modern tid Andriy Shevchenko, sin sista match för landslaget. Idag finner vi inga stora spelare i laget, de flesta spelar istället i den inhemska ligan med undantag för ett fåtal stycken.

Andriy Shevchenko, idag 39 år gammal, spelade 111 matcher för Ukraina och gjorde 48 mål. Den målglada ukrainaren hade sin storhetstid i Milan mellan åren 1999 och 2006. Det blev 127 mål på 208 matcher för den italienska storklubben. Det blev sedan en flytt från den anrika Milano klubben till Chelsea 2006. En misslyckad sejour i London-klubben med 9 mål på 48 matcher, förde honom tillbaka till Milan. Det blev den gången, 0 mål på 18 matcher för den tidigare klubben. Istället återvände ukrainaren till hemlandet och spel i Dynamo Kyiv år 2009 där det fram tills år 2012 blev 23 gjorda mål på 55 matcher.

Idag har Ukraina inte Shevchenko på plan för att hjälpa laget hitta nät, istället återfinns han på sidlinjen som assisterande tränare. I fotbolls EM 2016 ska förbundskapten Mjchailo Fomenko, tillsammans med Shevchenko leda Ukraina, som saknar en tydlig världsstjärna. Shevchenko i en ny roll där han kommer få ge råd och styra laget i rätt riktning, för att ha en chans på poäng i EM-slutspelet.

Ukraina får det tufft i grupp C i sommar

Ukraina tog sig till fotbolls EM i Frankrike via playoff, efter en 3:e plats i EM kvalgrupp C. Laget tog 19 poäng på de 10 spelade matcherna, 3 poäng färre än Slovakien och 8 poäng färre än Spanien på förstaplatsen. I playoff spelade Ukraina mot Slovenien, ett dubbelmöte som Ukraina till slut vann med 3-1 och därmed avancerade till sitt andra EM slutspel.

Ukraina lottades i Grupp C även i fotbolls EM 2016 och möter Nordirland, Polen och grupp- och titelfavoriten Tyskland. Ukraina får tuffast möjliga motstånd i EM premiären då laget möter Tyskland, den 12: juni på Stade Pierre-Mauroy i Lille. Därefter spelar Ukraina mot Nordirland den 16:juni på Stade de Lyon i Lyon. Ukraina avslutar gruppspelet mot Polen, den 21:a juni på Stade Velodrome i Marseille.

Ukraina kommer få det svårt i fotbolls EM i Frankrike, laget ser på förhand ut att lämna fotbollsfesten redan efter gruppspelet. Tyskland är favoriter till både gruppseger och EM guld 2016 och de kommer med största sannolikhet vinna gruppen. Oddssättarna menar därefter, att Polen tar andra platsen i gruppen, före Ukraina och slutligen Nordirland, i skriven ordning.

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: