Lagkollen | Turkiet

Turkey-kit

Turkiet tillbaka efter 8 års frånvaro

Historiskt sett har Turkiet inte åstadkommit mycket i internationella sammanhang, landet har spelat 2 Världsmästerskap och 3 Europamästerskap, resultatet har varit 1 VM brons och 1 EM semifinal. Laget har sett till antalet spelade internationella tävlingar inte imponerat. Dock har laget sett till prestation, i förhållande till spelade turneringar gjort det bra.

År 2002 i Sydkorea och Japan, spelade Turkiet sitt första Världsmästerskap på 48 år och det blev också en succé i form att ett VM brons. Efter en svag inledning på mästerskapet, vände det för turkarna som tog sig hela vägen till semifinal. Laget förlorade mot kommande vinnarna Brasilien med 1-0, och ställdes mot Sydkorea i bronsmatchen. Där vann Turkiet med 3-2 och tog hem landets första medalj i ett VM slutspel.

I EM 2008, i Österrike och Schweiz tog laget sig till semifinal efter att ha tagit andra platsen i gruppen bakom Portugal. Väl i kvartsfinalen slog Turkiet ut Kroatien med 3-2 och i semifinal väntade Tyskland som blev för svåra. Turkarna fick se sig besegrade med 3-2 av tyskarna efter att ha bjudit upp till tufft motstånd. Tillsammans med Ryssland som också åkte ut i Semifinal, fick Turkiet dela bronset eftersom ingen match om tredjepris spelas. Det var senaste gången som Turkiet spelade i ett stort internationell mästerskap fram tills fotbolls EM 2016, kommande sommar.

Trion ska lyfta laget i Fotbolls EM 2016

Turkiet består idag, likt Ryssland, av nästan bara inhemska spelare. Landslagets största stjärnor idag är Nuri Sahin i Dortmund, Hakan Calhanoglu i Bayern Leverkusen, och den allra största stjärnan, Barcelona spelaren, Arda Turan. Dessa 3 spelare är också bland de väldigt få utlandsproffs som Turkiet har idag.

Arda Turan, 29 år, började sin proffskarriär i turkiska Galatasary 2004 och spelade i klubben fram tills 2011. Det blev 130 matcher och 29 mål för den turkiska storklubben innan Atletico Madrid värvade honom sommaren 2011. Övergångssumman värderades till omkring 12 millioner euro och Arda stannade i huvudstaden fram tills 2015. Under dessa år, med Diego Simeone som huvudtränare, spelade turken 127 matcher och gjorde 13 mål. Däribland hann Arda och hans Atletico, med att stoppa Barcelonas och Real Madrids dominans i Spanien.

Med Copa del Rey och La liga titeln 2012/2013, respektive 2013/2014 lämnade Atletico spår på de andra spanska storklubbarna. Arda vann också Uefas Europa League och Uefas Super Cup Dessförinnan hade Arda Turan med Atletico Madrid nått Champions League finalen 2014 och mötte huvudstadsrivalen, Real Madrid. Laget förlorade mot Real Madrid efter en sen kvittering och vändning av Real Madrid.

Efter fantastiska slutsäsonger i Atletico Madrid, värvade Barcelona honom sommaren 2015.  Dock kunde Arda, först i januari 2016 debutera för Barcelona. Laget från Katalonien hade förbud av värvningar och det stoppade både Arda Turan och Belgiens Vermaelen från spel i klubben. Nu i april, har Arda spelat 14 matcher och gjort 2 mål för den spanska storklubben.

I fotbolls EM 2016 blir den turkiska lagkaptenen en viktig pjäs i förbundskapten Fatih Terims lagbygge. Tillsammans med Nuri Sahin och frisparksspecialisten Hakan Calhanoglu ska Arda Turan lyfta laget i EM i Frankrike.

Svåraste gruppen i EM 2016

Turkiet spelade EM kvalet i grupp A tillsammans med bland andra Tjeckien, Island och Holland. Grupp A i EM kvalet var kanske den grupp som innehöll flest skrällar. Tjeckien vann gruppen, Island tog andra platsen och Holland missade fotbolls EM 2016. Turkiet tog en playoff plats efter 18 inspelade poäng. Laget placerade sig därmed bakom Tjeckien på första platsen och Island på den överraskande andra platsen.

Till fotbolls EM 2016 lottades Turkiet i grupp D, tillsammans med Kroatien, Tjeckien och gruppfavoriten Spanien. Spanien är storfavoriter till gruppseger, vilket oddssättarna styrker, samtidigt som Kroatien är förhandsfavoriter till andra platsen. Turkiet har inte experterna på sin sida och beräknas sluta 3:a i grupp D, före Tjeckien som vann EM kvalgruppen inför fotbolls EM 2016.

Turkiet inleder EM 2016 den 12:juni mot Kroatien Parc des Princes i Paris. Jakten på en åttondelsfinal fortsätter sedan, den 17:e juni mot Spanien Stade de Nice i Nice. Avslutningsvis möts Tjeckien och Turkiet den 21:a juni på Stade Bollaert-Delelis, i Lens.

Har samtliga spelare i laget en bra dag kan man störa vilket lag som helst, men idag har Turkiet inte den bredd som krävs för att avancera långt i ett slutspel. Playoff platsen i EM kvalet bakom både Tjeckien och Island, lag som inte är topprankade, styrker lagets dåliga form. Förutsatt att laget inte höjer sig märkbart, ser laget ut att vara på väg tillbaka till Turkiet redan efter 3:e omgången.

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: