Lagkollen | Tjeckien

czech-republic-euro-kit

Fotbolls EM 2016 blir landets sjätte EM slutspel

Tjeckien tillsammans med Slovakien, har en fotbollshistoria lik Rysslands. Länderna är arvtagare till det framgångsrika Tjeckoslovakien som nådde 2 VM finaler, 1934 och 1962.

Tjeckien som självständigt landslag har inte riktigt kunnat fortsätta den tidigare tjeckoslovakiska framgången. Det har bara blivit 1 Världsmästerskap och 5 Europamästerskap för Tjeckien som vunnit 1 EM silver och 1 EM brons.

EM silvret spelades hem, 1996 i Storbritannien och EM bronset delade Tjeckien med Holland i Portugal 2004, då ingen match om tredjepris spelades.

I övrigt har landet inte spelat något Olympiska Spel och fotbolls EM 2016 i Frankrike blir landets 6:e EM slutspel.

Petr Cech ska revanschera sig efter tabben i EM 2008

Landslaget har på senare år haft väldigt stora namn i truppen. Inte minst Pavel Nedved, Juventus-ikonen som bland annat sänkte Real Madrid i Champions League semifinalen 2002/2003.

Nedved spelade i Juventus från 2001 till 2009 och gjorde 247 framträdanden och 51 mål för den italienska storklubben. Nedved som spelade 91 landskamper, gjorde 18 mål för sitt hemland sedan landslagsdebuten 1994. Den tjeckiska mittfältsgeneralen var den absolut största stjärnan i Tjeckien fram tills hans avsked 2006. Sedan Nedveds storhetstid i landslaget är Petr Cech den framträdande storstjärnan i Tjeckien.

Landslagskaptenen Petr Cech har spelat i landslaget sedan 2002 och gjort 118 landskamper för Tjeckien. Cech spelade i Chelsea i 11 säsonger tills han gjorde den förbjudna flytten till Arsenal 2015.

Petr Cech har länge varit känd som en av världens bästa målvakter men har hamnat i skuggan av Italiens, Gianluigi Buffon och inte minst Spaniens, Iker Casillas.

I EM 2008 kostade Cech, Tjeckien en kvartsfinalplats då han i sista gruppspelsmatchen mot Turkiet gjorde en dundertabbe. Cech fumlade bort bollen, varpå den landade hos turken Nihat Kahveci som kunde lägga in bollen i öppet mål. Målet innebar att Tjeckien inte tog sig vidare till kvartsfinal och föll offer för Turkiets och Portugals avancemang. Efter matchen tog Cech ansvar för tabben genom att klandra sig själv, ett olyckligt avslut på EM 2008 för Petr Cech.

Tjeckien spelade åter, nästkommande EM 2012 och laget åkte ut i kvartsfinal mot Portugal. Nu ytterligare 4 år senare, har landslagskaptenen chansen att på nytt revanschera sig för sina mardrömsminuter i EM 2008.

Tjeckien och Turkiet möts igen

Tjeckien spelade i EM kvalgrupp A tillsammans med bland andra Island, Turkiet och Holland. Tjeckien vann oväntat gruppen med 22 poäng, 2 poäng för Island och 4 poäng före Turkiet.

I kvalspelet visade Tjeckien att man var starkare än Turkiet och till fotbolls EM 2016, möts lagen igen. Tjeckien lottades i grupp D tillsammans med Kroatien, Turkiet och storfavoriten Spanien. Enligt oddssättarna är laget rankat att hamna sist i EM gruppen, vilket bekräftar svårigheten i grupp D.

Tjeckien inleder mot storfavoriten Spanien, den 13:juniStade de Toulouse i Toulouse. Den 17:juni stöter man på Kroatien på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Etienne. Avslutningsvis spelar Tjeckien mot de tidigare kvalmotståndarna Turkiet, den 21:a juni på Stade Bollaert-Delelis i Lens.

Grupp D är förmodligen den svåraste gruppen i fotbolls EM 2016 och det lär bli en tajt kamp om platserna i åttondelsfinalen. Spanien är rankat att vinna gruppen, följt av Kroatien, Turkiet och slutligen Tjeckien trots succén i EM kvalet. Tjeckien har därmed chansen att motbevisa tvivlarna och visa att första platsen i kvalet inte var en slump!

 

 

 

 

 

 

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: