Lagkollen | Slovakien

Slovakia-kit

Slovakien, debutanter i EM

Slovakien är ett av fotbolls-EMs mest orutinerade lag med enbart ett tidigare deltagande i Världsmästerskap. Utöver VM-deltagandet 2010 har laget inte deltagit i några andra internationella mästerskap, laget är därmed nykomlingar i fotbolls-EM 2016.

Slovakiens deltagande i VM 2010 i Sydafrika gick dock bättre än väntat med avancemang ifrån gruppen. Laget tog en andraplats i gruppen bakom Paraguay. Bakom sig i tabellen hade laget Nya Zeeland och VM 2010 största besvikelse, Italien.

Efter gruppspelet blev glädjen kortvarig och mot Holland i åttondelsfinalen förlorade laget med 2-1.

VM 2010 var därmed det första och enda internationella slutspel som landet medverkat i. En åttondelsfinal i landets enda hittills stora internationella mästerskap får betraktas som klart godkänd.

Hamsik ska leda laget i fotbolls EM 2016

I världsmästerskapet 2010 hade Slovakien Robert Vittek som visade vägen till avancemang ifrån gruppspelet. Den idag 34 årige slovaken gjorde 3 mål och var Slovakiens bästa spelare under VM 2010 i Sydafrika. Vittek spelade på den tiden i turkiska Ankaragücü och var egentligen inget stort namn. Nu, tillhörandes slovakiska Slovan Bratislava, har Vittek spelat 81 matcher och gjort 23 mål för landslaget.

Idag är han inte den givna startspelaren som han var för 6 år sedan i Sydafrika. Istället har han de senaste matcherna för Slovakien suttit på bänken, med undantag ifrån landskampen mot Irland senast. De spelare som istället ska leda laget i fotbolls EM 2016 är landslagskaptenen Martin Skrtel och Marek Hamsik
Martin Skrtel, idag 31 år gammal, är mittback i Liverpool och har spelat 239 matcher för klubben. Den rutinerade landslagskaptenen har spelat 78 landskamper sedan debuten 2004. Debuten kom efter flytten till Liverpool samma år och mittbacken har varit en ledande figur i landslaget sedan dess.

Den allra största stjärnan finner vi i 28-åriga mittfältaren Marek Hamsik som till vardags spelar i Napoli. I den italienska storklubben är Hamsik en av de stora stjärnorna och lagkapten. Slovaken har gjort 314 matcher och 80 mål för klubblaget som länge toppade Serie A innan Juventus vaknade till liv. Nu befinner sig Napoli på en andraplats i ligan och med 4 återstående omgångar ser laget ut att sluta på den placeringen.

Hamsik som i år, länge såg ut att ta sin första ligatitel för Napoli har en italiensk cupseger och en supercupseger. Däremot har den rutinerade 28-åringen flertalet individuella titlar, däribland Serie A bästa unga spelare 2008 och var med i årets lag i Serie A säsongen 2010-2011.

Hamsik som var landslagskapten i VM 2010 har sedan landslagsdebuten 2007, spelat 84 matcher och gjort 17 mål. Likt Skrtel, har Hamsik sedan flytten till en europeisk storklubb varit bofast i det slovakiska landslaget.

Slovakien direktkvalificerat till fotbolls EM 2016

I kvalet till fotbolls-EM i Frankrike spelade Slovakien i grupp C tillsammans med bland andra Spanien och Ukraina. Laget tog en stabil andraplacering med 22 poäng, 5 färre än Spanien på förstaplatsen och 3 fler än Ukraina som via playoff tog sig till fotbolls-EM i Frankrike.

Spanien som på förhand, efter Tyskland och värdlandet Frankrike är favoriter till guldet i sommarens EM slutspel, såg sig besegrade i kvalet av just Slovakien. Första mötet vann Slovakien på hemmaplan med 2-1, vilket också var Spaniens enda poäng tapp i EM kvalet. Visserligen vann Spanien returmötet med 2-0 men Slovakien visade i kvalet prov på kvalité.

Till sommarens fotbollsfest i Frankrike lottades Slovakien in i grupp B med sällskap av Ryssland, Wales och gruppfavoriten England. Slovakien som rankas hamna sist i grupp B är klara underdogs i gruppen men man har alla möjligheter att störa de övriga lagen.
Slovakien inleder mot Wales den 11:e juniStade de Bordeaux i Bordeaux. I gruppens andra match står Ryssland för motståndet, den 15:e juniStade Pierre-Mauroy i Lille. Slovakien avslutar gruppspelet mot gruppfavoriten England den 20:e juniStade Geoffrey Guichard i Saint-Etienne.

På förhand ser laget ut att ha en svår väg till åttondelsfinalen men gruppen är jämn och svår att syna. Det kan också vara Hamsik och Skrtels sista chans att spela ett stort mästerskap efter landets bakgrund med svaga prestationer i kvalspel. Dessa landslagsikoner måste därför prestera på topp för att återigen leda sitt land till en andra åttondelsfinal någonsin.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: