Lagkollen | Ryssland

Russia-kit

Självständigt landslag sedan 1991

Rysslands landslag har haft en minst sagt annorlunda historia. Landet har på grund av omständigheter under första världskriget inte kunnat spela fotboll i början av 1900 talet. Senare var det ryska revolutionens händelser 1917 som satte stopp för landslaget. Istället skapades Sovjetunionen som bestod av spelare från många nationaliteter. Inte förrän Sovjetunionens upplösning 1991, blev Ryssland ett självständigt landslag igen.

Dessförinnan hade Sovjetunionen spelat internationell fotboll, beståendes av flera nationer. Efter upplösningen 1991, fick Ryssland ärva Sovjetunionens statistik och meriter.

Ryssland som en självständig fotbollsnation, har sedan upplösningen av Sovjetunionen, spelat 3 Världsmästerskap, 1 Olympiska Spel och 4 Europeiska mästerskap.

Det har endast blivit 1 medalj för landslaget, dock imponerar antalet medverkade turneringar och bronset i EM 2008 i Österrike och Schweiz med tanke på lagets historia.

Endast ett utlandsproffs med i EM-truppen

Truppen till fotbolls EM 2016 i Frankrike, består av nästintill bara inhemska spelare. Undantaget är  Real Madrid spelaren Denis Cheryshev samt Denis Davydov och Dmitri Yefremov som båda spelar i Tjeckien.

De flesta spelarna i truppen spelar i antingen Lokomotiv Moskva, Spartak Moskva, Dynamo Moskva eller Rubin Kazan. Det som kan vara positivt för det ryska landslaget är att spelarna känner varandra sedan tidigare. Det som blir nackdelen är att dessa spelare enbart spelar i den inhemska ligan och därför inte stöter på motstånd i Europa dagligen.

Den enda spelaren som just nu spelar i en europeisk topprankad liga är Denis Cheryshev. Den 25 åriga ryssen spelar till vardags i Valencia, utlånad från själva Real Madrid.

Cheryshev spelade i Real Madrids B lag från 2009 och blev uppflyttad till A-laget 2012. Efter brist på tid i det stjärnspäckade storlaget, blev han istället utlånad till, Sevilla, Villareal och Valencia, i skriven ordning.

I Villareal säsongen 2014/2015 gjorde Cheryshev sin bästa säsong och det blev 26 matcher och 4 mål för klubben. I Valencia har det i år gått tyngre och det har endast blivit 8 matcher, 3 mål och 1 assist. Det har även gått tungt för Cheryshev i landslaget, där det sedan debuten 2012 enbart blivit 9 spelade matcher och 0 mål.

Den stora stjärnan finner vi istället i målvakten Igor Akinfeev som kommer vakta målet för Ryssland i fotbolls EM 2016. Den 30 åriga målvakten spelar i CSKA Moskva där han även är lagkapten. Den trogne ryssen har spelat i klubben sedan 2003 och gjort 334 matcher för huvudstadsklubben. Det har också blivit 86 landskamper för Ryssland sedan 2004.

Tog andra platsen före Sverige, i kvalet till fotbolls EM 2016

 Ryssland spelade tillsammans med bland andra Sverige och Österrike, i Grupp G i kvalet till fotbolls EM 2016. Österrike vann gruppen övertygande på 28 poäng, 8 poäng före Ryssland som tog den andra direktplatsen till fotbolls EM i Frankrike. Sverige på en 3:e plats fick playoff platsen och ett dubbelmöte med Danmark, där Sverige segrade.

 Ryssland vann 6 matcher, spelade oavgjort 2 och förlorade 2, vilket innebar 20 poäng och en målskillnad på +16 mål. Lagets bästa målskytt i EM kvalet blev 27 årige, Artyom Dzyuba som spelar i Zenit. Med 8 mål delade han 4:e platsen med Edin Dzeko. Enbart Tysklands, Thomas Muller, Sveriges Zlatan Ibrahimovic och Polens Robert Lewandowski låg före Dzyuba i kvalets skytteliga. Till Fotbolls EM 2016, lottades i grupp B tillsammans med England, Slovakien och Wales.

Ryssarna inleder sitt EM äventyr den 11:e juni mot gruppfavoriten England Stade Velodrome i Marseille. I omgång 2 möts Ryssland och Slovakien den 15:e juniStade Pierre-Mauroy i Lille.

Ryssland avslutar gruppspelet den 20:e juni mot WalesStade de Toulouse i ToulouseRyssland, tillsammans med Wales delar favoritskap om andra platsen i gruppen och med fotbolls EM 2016 inom räckhåll får tiden avgöra, ifall konceptet med inhemska spelare blir en succé eller flopp.

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: