Lagkollen | Rumänien

romania-team

1990-talet – Rumäniens bästa år

Rumänien har inte lyckats nå stora framgångar med sitt herrlandslag. Laget har spelat 7 Världsmästerskap, 3 Olympiska spel och 4 Europamästerskap. Totalt sett har Rumänien medverkat i 14 stora mästerskap, men laget har inte vunnit några medaljer.

Rumänien hade sin storhetstid under 1990-talet då laget medverkade i VM 1990, 1994 och 1998 samt EM 1996 och 2000. Det blev därmed 5 stora mästerskap under 1990 talet och laget leddes av storstjärnan Gheorghe Hagi, som spelade en viktig roll i framgångarna.

Landet nådde sin första framgång i EM 1972, när laget tog sig till kvartsfinal men besegrades av Ungern. Först i EM 2000 kunde laget återigen ta sig vidare från EM gruppspel, tack vare Gheorghe Hagi. Rumänien vann den direkt avgörande gruppspelsmatchen med 3-2 mot England och avancerade. Därefter blev det förlust, återigen i kvartsfinal, den gången mot Italien.

Kvartsfinalplatsen i EM 2000 var landets senaste stora bedrift. Nu i sommarens EM i Frankrike, kan Rumänien på nytt försöka tangera sitt rekord.

Laget utan stjärnor

Rumänien har tidigare år haft några stora namn i sin trupp, som Adrian Mutu, Christian Chivu och inte minst Gheorghe Hagi. Dagens trupp är däremot långt ifrån lika stjärnspäckad. I truppen finner vi 34 årige landslagskaptenen Razvan Rat, som idag spelar i Rayo Vallecano. Den rutinerade vänsterbacken har sedan 2002, representerat landslaget vid 108 tillfällen och blir en ledande figur i backlinjen.

Den mest rutinerade spelaren i truppen efter Rat, är Gabriel Torje. Med 10 mål på sina 46 landskamper är Torje, 26 år bäst i Rumänien. Ett påstående som inte imponerar och laget saknar en tydlig målgörare, likt förre storstjärnan Adrian Mutu.

Ser man över Rumäniens trupp finner man en rad okända spelare som spelare i rumänska, turkiska, och bulgariska ligan. Uppstickarna är målvakten, Ciprian Tatarusanu i Fiorentina, Chiriches i Napoli och den tidigare nämnde Rat i Vallecano. Det är inga storklubbar som de rumänska spelarna representerar och laget kommer få det tufft att avancera från gruppen. Utan storstjärnor i laget får dem istället förlita sig på kollektivt lagarbete.

Möter värdnationen i premiärmatchen

Rumänien spelade i kvalgrupp F tillsammans med bland andra, Nordirland och Ungern, man vann 5 matcher och spelade oavgjort i 5 matcher, därmed förlorade laget inga matcher i EM-kvalet, vilket är starkt. Rumänien slutade på 20 poäng och en andra plats i en grupp som inte bestod av något storlag. Gruppvinnare blev Nordirland på 21 inspelade poäng, 1 poäng före just Rumänien.

Till fotbolls EM 2016 lottades laget i grupp A, tillsammans med Albanien, Schweiz och värdlandet Frankrike. Gruppen består alltså av titelfavoriten Frankrike, ett Schweiz som på pappret är starkare än Rumänien och slutligen EM debutanterna Albanien.

På förhand ser Frankrike ut att ta förstaplatsen samtidigt som Albanien hamnar sist, något som oddssättarna styrker. Kampen om andra platsen kommer med stor sannolikhet stå mellan Schweiz och just Rumänien. Där rankas Schweiz högre och bör kunna knipa andra platsen, men Rumänien som inte förlorade en match i kvalspelet till sommarens EM fest, kan störa schweizarna.

Rumänien kickar igång fotbollsfesten mot värdlandet Frankrike. Det är EMs första match och den enda match som spelas den 10:e juni. Mötet tar plats på Stade de France i Paris och att möta Frankrike på fransk mark i en EM premiär är knappast ett önskvärt motstånd. Med de franska supportrarna i ryggen kommer Rumänien få en tung start på sin resa i EM.

Rumäniens andra match spelas den 15:e juni mot Schweiz på Parc de Princes i Paris och laget avslutar mot Albanien, den 19:e juniStade de Lyon i Lyon.

Efter två tunga matcher i de två inledande omgångarna kan Rumänien om inte annat, avsluta snyggt i sista gruppspelsmatchen mot Albanien. Hur grupp A slutligen ser ut efter 3 spelade omgångar får vi reda på den 19:e juni, men på förhand ser Rumänien ut att få nöja sig med 3 matcher i EM 2016.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: