Lagkollen | Österrike

Austria-kit

Fotbolls EM 2016 blir Österrikes blott andra EM slutspel

Österrikes herrlandslag i fotboll har inte varit vidare framgångsrikt på den internationella scenen. Man har spelat sju Världsmästerskap, ett Olympiskt Spel och enbart ett Europeiskt Mästerskap. Likt Polen, är EM-slutspelet i sommar landets andra EM någonsin.

Österrike tog OS-silver 1936 i det enda OS-spel som landet deltagit i. Den allra största bedriften tar oss tillbaka till 1954 då Österrike tog VM brons i Schweiz.

Utöver dessa framgångar har laget varit frånvarande från medaljer och dessutom missat en rad internationella slutspel. Det enda EM-slutspelet som landet hittills spelat var år 2008. Landet agerade då värdland för fotbolls-EM tillsammans med Schweiz och behövde inte spela EM-kvalet.

Kvalificeringen till fotbolls-EM 2016 är landets enda kvalframgång någonsin till ett EM-slutspel, ett kvalspel som man fullständigt dominerade.

Österrike dominerade kvalet till EM i Frankrike

Österrike hade till EM på hemmaplan 2008 blivit direktkvalificerade som värdland. Utöver detta hade laget inför EM-kvalets början 2014 inte skördat några framgångar.

I EM-kvalet till fotbolls-EM 2016 i Frankrike totaldominerade landet grupp G där vi bland annat finner Sverige och Ryssland.

Österrike toppade gruppen med 9 segrar och 1 oavgjord match. Med totalt 28 poäng, hela 8 poäng före grupptvåan Ryssland så tog landet sig till sitt andra EM-slutspel någonsin.

Med 28 av maximala 30 poäng blev Österrike EM-kvalets näst bästa lag efter England som segrade samtliga sina matcher.

Österrike, lett av världsstjärnan David Alaba, storspelade i kvalet, däribland mot Sverige på Friends Arena. Matchen slutade den gången 1-4 efter en total kross och en reducering på tilläggstid av Zlatan Ibrahimovic. Den enda matchen som Österrike inte vann var mot just Sverige, den gången i Österrike. Matchen slutade 1-1 efter mål av Erkan Zengin i den 12:e matchminuten.

Österrike mot Portugal i grupp F

Österrike lottades in i grupp F mot Island, Ungern och sist men inte minst, Cristiano Ronaldo och hans Portugal.

Det österrikiska landslaget inleder EM 2016 den 14:e juni mot UngernStade de Bordeaux i Bordeaux. Den 18:e juni väntar Cristiano Ronaldo och PortugalParc de Princes i Paris. En arena som spekuleras kunna bli Ronaldos nya hemmaborg då Paris Saint Germain rycker i Real Madrid-stjärnan.

Avslutningsvis spelar Österrike den 22:a juni mot IslandStade de France, i Saint-Denis en bit utanför Paris.

Portugal är klara gruppfavoriter följt av Österrike, Island och Ungern. Med ett starkt EM-kval i ryggen ser Österrike ut att kunna bli en stor överraskning i fotbollsEM 2016 och bör om spelet stämmer kunna knipa andraplatsen bakom Portugal.

David Alaba är landets stora stjärna och till vardags spelar han för de tyska mästarna Bayern München. I Bayern München spelar Alaba på en mängd olika positioner och det är också detta som är en av hans styrkor. Mångsidigheten samt spelförståelsen är vad som gjort David Alaba till en av världens främsta fotbollsspelare.

Alaba, 23 år, har trots sin unga ålder blivit en rutinerad storstjärna. Stjärnan som firar sin 24:e födelsedag under fotbolls-EM 2016 i sommar hoppas vara klar för åttondelsfinal vid det laget.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: