Lagkollen | Kroatien

Croatia national kit euro 2016

Kroatien som bäst världstrea

Det kroatiska landslaget har inte nått höga höjder på den internationella scenen. Landets enda stora succé finner vi år 1998, då laget tog en VM brons i Frankrike. Det är landets enda medalj någonsin och vägen dit var inte enkel.

Det blev en andra plats i gruppen bakom Argentina och en 0-1 seger mot Rumänien åttondelsfinalen. I kvartsfinalen slog laget ut Tyskland med 3-0, vilket kanske är en av landslagets bästa matcher. I semifinalen förlorade Kroatien mot värdlandet och slutgiltiga mästarna Frankrike med 2-1. I den historiska bronsmatchen besegrades Holland med samma siffror och VM bronset var säkrat.

Lagets stora spelare var Davor Suker som bland andra representerade Real Madrid, Arsenal och Sevilla. Den tidigare anfallsstjärnan ledde laget till VM bronset 1998, då han stod för 6 mål och tog även hem turneringens skytteliga.

Den legendariske kroaten har även vunnit ett flertal andra utmärkelser där den största, är hans 2:a plats i Fifas Ballon d’Or, bland annat som resultat av hans fina VM prestationer. Vinnare av Guldbollen den gången, Real Madrids nuvarande tränare, Zinedine Zidane förde Frankrike till VM guld med sina 2 nickmål i finalen mot Brasilien.

Bästa mittfältsparet i fotbolls EM 2016

Sedan Davor Suker har Kroatien inte levererat många spelare av världsklass, men idag finner vi 2 stycken av dessa i Real Madrid och FC Barcelona. Luca Modric och Ivan Rakitic. De spelar i olika lag, inte vilka lag som helst, utan i världens två absolut största klubbar genom tiderna. 2 lag med en rivalitet utan dess like. I El Clásico står kroaterna på varsin sida och försvarar varsitt klubbmärke. I sommar står de enade, sida vid sida, för att hjälpa Kroatien nå framgång i fotbolls EM 2016.

Spelmotorn i detta kroatiska landslag blir såklart just Modric och Rakitic. Tillsammans bildar de kanske världens bästa innermittfält just nu. Detta blir också nyckeln i det kroatiska spelet då det centrala mittfältet är den viktigaste positionen på banan. Lyckas dessa två reglera tempot, styra spelet och fördela bollen rätt, kan Kroatien ha sin största chans på länge att nå framgångar.

Kroatien siktar på avancemang

Kroatien tog en andra plats bakom Italien, i kvalet till fotbolls EM. Med sista kvalmatchen spelad, placerade sig laget 4 poäng bakom italienarna och endast 1 poäng före våra skandinaviska grannar Norge. Med 20 inspelade poäng undvek Kroatien play-off och tog tillsammans med Italien, direktplatsen till fotbolls EM 2016, i Frankrike.

Kroatien spelar i grupp D tillsammans med Spanien, Tjeckien och Turkiet. Gruppfavorit är Spanien följt av Kroatien. Det råder inga tvivel om att Kroatien kan avancera till åttondelsfinal, men Kroatien har hamnat i fotbolls EMs kanske svåraste grupp och måste prestera för att avancera.

Laget inleder sitt äventyr mot TurkietZlatans nuvarande hemmaarena, Parc des Princes i Paris den 12:e juni.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: