Lagkollen | Albanien

Albaniens hemma, borta samt alternativa EM ställ

EM’s sämst rankade lag

Albanien har inte varit en stor fotbollsnation genom åren, och laget har betraktats som ett av Europas sämre lag. Laget har tidigare inte spelat något internationellt mästerskap och EM slutspelet i sommar, blir landets enda stora mästerskapsdeltagande.

Därför blir Albanien ett av fotbolls EM mest oerfarna landslag i mästerskapssammanhang. Landets största framgång någonsin är därmed kvalificeringen till fotbolls EM 2016 i Frankrike, om drygt 1 månad.

Dessförinnan hade Albanien i augusti 2015, nått en 22:a plats på Fifas världsranking, vilket var den högsta placeringen landet någonsin nått. Idag rankas laget först på 45:e plats och är därmed även fotbolls EMs sämst rankade lag.

Lorik Cana tillbaka på Stade Vélodrome

Albaniens trupp består inte av världskända namn och de flesta spelarna tillhör mindre klubbar ute i Europa.

Den mest välkända spelaren i EM truppen 2016 är Lorik Cana, 32-årige försvararen med förflutet i både Paris Saint Germain och Marseille. Cana är en av de största stjärnorna i Albanien och med kaptensbindeln på armen ska han leda Albanien i landets första internationella mästerskap.

Cana har spelat i landslaget sedan 2003 och det har blivit 90 landskamper för hemlandet. Från 2002 till 2005 spelade Cana i Paris Saint Germain med 69 framträdanden för den franska storklubben från Paris. Från den franska huvudstaden, bar det av till Marseille och hans nya hemmaarena, Stade Vélodrome i södra Frankrike. I Marseille spelade landslagskaptenen 122 matcher från 2005 till 2009, innan det blev en flytt till Sunderland i England. Med fler matcher i Marseille, än i något annat lag är Stade Vélodrome en stor del av Lorik Cana. Den 15:e juni återvänder Cana för spel på den tidigare hemmaarenan, mot Frankrike i EM slutspelets andra omgång.

Det är Lorik Cana, landslagskaptenen, som har rutin från de stora matcherna och det är han som med sina 32 år, ska visa rutin och vägen för Albanien i sommar.

Fotbolls EM 2016 – för evigt historiskt

Fotbolls EM 2016 kommer för evigt vara ett historiskt evenemang i albansk fotboll. Oavsett ranking, förhandssnack eller resultat, kommer fotbollsfesten i Frankrike leva kvar i albanska hjärtan.

På förhand tippas de vara fotbolls EM’s svagaste lag, tillsammans med Nordirland. Nu kan laget till EM slutspelet om 2 månader, utan press, spela sitt spel i hopp om avancemang från gruppen.

Albanien spelade i kvalgrupp I tillsammans med bland andra Portugal och Danmark. Portugal vann gruppen överlägset på 21 poäng, dock utan att övertyga. Albanien tog andra platsen på ynka 14 poäng, vilket är minst poäng av alla lag som kvalificerat sig till EM (playoff lagen inräknade).

I matcherna mot Portugal förlorade Albanien på hemmaplan med 0-1, men vann överraskande med samma siffror på bortaplan. Det var ett väldigt viktigt resultat för ett Albanien som enbart slutade 2 poäng före Danmark, på playoff platsen.

Till fotbolls EM 2016 har Albanien lottats i grupp A, tillsammans med Rumänien, Schweiz och värdlandet Frankrike.

Albanien inleder fotbolls EM i sommar mot Schweiz, den 11:e juniStade Bollaert-Delelis i Lens. Landet spelar sin andra match i gruppen mot värdlandet och EM titel-favoriterna Frankrike, den 15:e juni på Stade Vélodrome i Marseille. Lorik Cana återvänder därmed till sin gamla hemstad och hemmaarena efter 7 års frånvaro.

Gruppspelet avslutas med matchen mellan Albanien och Rumänien, den 19:e juni på Stade de Lyon i Lyon.

För albansk del finns det stor risk att matchen mot Rumänien blir den sista i årets fotbolls EM. Frankrike tippas ta förstaplatsen, samtidigt som Albanien inte ens finns med i beräkningen, i kampen om andra platsen.

 

 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: