Lagkollen | Spanien

Spanien fotbolls em 2016

Spanien – Regerande Europamästare

Spanien är ett av världens bästa landslag genom tiderna med 1 VM guld, 1 OS guld, 2 OS silver, och 3 EM guld och 1 EM silver och befinner sig i sin storhetstid.

Tillsammans med Tyskland har Spanien vunnit EM guld 3 gånger, varav 2 av dessa togs år 2008 och 2012. Därmed är Spanien regerande mästare och har redan försvarat titeln 2012, vilket inget annat landslag tidigare lyckats med. Nu 4 år senare har det spanska landslaget chansen att återigen försvara guldet.

Med denna statistik i handen, är Spanien Europas, om inte världens bästa landslag på 2000-talet.

Dessa bedrifter har landet uppnått med spelare som trotjänaren och landslagskapten Iker Casillas, Xavi Hernandez, Andrés Iniesta, Fernando Torres, David Villa, Sergio Ramos och Carles Puyol.

Stjärnspäckad trupp trots generationsskifte

Spanien har senaste åren haft ett landslag beståendes av världens bästa spelare på nästintill samtliga positioner. Det har på senare år också lett till EM guld 2008, VM guld 2010 och EM guld 2012. Fram tills VM 2014 i Brasilien senast, hade Spanien alltså 3 raka internationella titlar.

Laget som för bara några år sedan var storfavoriter i alla turneringar, har senaste tiden blivit lite avslaget med en generation av spelare som kommit upp i ålder och lämnat sina storklubbar, spelare som Xavi, Puyol, David Villa och Casillas. Spelarna som var roten i detta framgångsrika Spanien och som skrev historia finns inte längre i Spaniens startelva.

Real Madrid-legenden och landslagskaptenen Iker Casillas lämnade Real Madrid efter några tunga avslutande säsonger i den stora, huvudstadsklubben där en skada öppnade möjligheten för Diego Lopez att ta över. Trots friskförklarad fick Iker Casillas finna sig på bänken för första gången sedan sin debut år 1999, för att ge plats åt en bra presterande Diego Lopez. Med José Mourinho som tränare fick Casillas det tungt och när han väl åter fick chansen visade inte hans prestation varför han blivit Europas bästa målvakt flertalet gånger.

Efter svaga insatser av den eviga Real Madrid ikonen – som spelat hela 510 matcher för Real Madrid – såldes han till portugisiska toppklubben Porto den 11 juli 2015 och lämnade med tårar efter fantastiska 16 säsonger i Real Madrids A-lag.

Väl i Porto har landslagsmålvakten inte presterat, han har kritiserats och med icke-övertygande prestationer ser istället Manchester United-målvakten, David de Gea ut att vakta målet för Spanien i EM.

Även Xavi Hernandez, Spaniens tidigare spelgeni och Carles Puyol, ledarfiguren, lämnade spanska storklubben FC Barcelona efter 17 säsonger och 505 matcher, respektive 15 säsonger och 392 matcher för Barcelonas A-lag, efter att ha fostrats i klubben. I frånvaron av dessa storspelare har nya spelare tillkommit i truppen. Spelarna som tillkommit räknas även de till världstoppen, Koke, Isco, Juanfran och Nolito, men det är ändå spelare som inte riktigt kan ersätta de tidigare landslagsikonerna varken på eller utanför plan.

Svåraste gruppen i EM

Spanien tog en övertygande gruppseger som väntat i kvalifikationen till fotbolls EM 2016 i Frankrike. Med 27 poäng och hela 5 poäng före tvåan Slovakien, vann Spanien gruppen med 9 segrar och 1 förlust.

I träningslandskamperna i mars fick Spanien 1-1 mot Italien och endast 0-0 mot Rumänien, ett resultat som ifrågasätter spanjorernas chanser till en 4:e EM titel.

Spanien har till EM i sommar hamnat grupp D, och gruppen betraktas på förhand som den klart svåraste gruppen i hela fotbolls EM, med motståndarna Kroatien, Tjecken och Turkiet.

Gruppfavoriten är helt klart Spanien och de bör avancera från gruppen, men det väntar tuffa matcher för spanjorerna, med två relativt svaga resultat i de senaste landskamperna kan avancemang från gruppen bli svårare än väntat. Kroatien med spelare som Modric och Rakitic kan mycket väl störa spanjorerna i sin jakt på gruppsegern, samtidigt som Turkiet med spelare som Arda Turan och Hakan Calhanoglu och Nuri Sahin verkligen inte kan räknas bort.

Det finns mycket att bevisa och det ställs alltid höga krav på det spanska landslaget, inte minst efter framgångarna de senaste åren. Det blir intressant att se ifall Spanien kan prestera nog för att ta sitt 3:e raka och sammanlagt 4:e EM guld i Casillas, Xavi, David Villa och Puyols frånvaro på plan.

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: