Ungern

Profil

Förbundskapten: Bernd Storck

Assisterande förbundskapten: Andreas Möller

Lagkapten: Balázs Dzsudzsák

Största stjärna: Balázs Dzsudzsák

Antal EM turneringar: 2

Antal medaljer: 1

Guld: –

Silver: –

Brons: 1

FIFA-rankning:  19 (februari 2016)

För en djupgående analys och aktuell information om Ungern inför EM 2016, klicka här!


Ungern, ett historiskt storlag som länge ansågs vara ett världens starkaste landslag. Inte minst under 50- och 60-talet då man tillhörde absoluta toppen med spelare som bland annat Ferenc Puskás, Sándor Kocsis och József Bozsik. Efter denna storhetstid har Ungern inte haft någon framstående prestation att skryta med, det är till och med så att EM i Frankrike i sommar är landets första Europamästerskap på 44 år! Den Ungerska truppen idag anses vara en av EMs sämre och det ska mycket till för att man ska klara av att kvalificera sig från gruppen. Ska man överträffa förväntningarna i detta mästerskap så är det ett starkt kollektiv, bra grundspel och formtoppade stjärnor som Dzsudzsák Balázs och Ádám Szalai man får förlita sig på.

 

Vägen till EM

I en av de svagaste kvalgrupperna, grupp F så tog sig Ungern med nöd och näppe vidare via ett playoff mot Norge efter att ha hamnat trea i gruppen. En grupp som bestod av Nordirland, Rumänien, Finland, Färöarna och Grekland. Det var inte många som kunde förutspå hur denna grupp skulle sluta men att Grekland skulle sluta som sista lag tillsammans med Färöarna var det inte många som hade gissat. Ungern rådde inte på Nordirland eller Rumänien som slutade på 1a respektive 2a plats utan det var mot de tre andra lagen man plockade sina segrar som sedan skulle leda till ett avgörande playoff. Där lottades man mot Norge, ett motstånd som man med största säkerhet var rätt så belåten med. Ungern vann matchen borta på Ullevål med 1-0 trots en stor dominans från hemmalaget för att sedan säkra avancemanget för sommarens EM på hemmaplan genom en seger med 2-1.

 

Ungerns spelschema i grupp F

14 juni Österrike – Ungern Stade de Bordeaux 0 – 2

 

18 juni Island – Ungern Stade Vélodrome 1 – 1

 

22 juni Ungern – Portugal Stade de Lyon 3 – 3

 

Åttondelsfinal

26 juni Ungern – Belgien Stade de Toulouse 0 – 4

 

Ungerns spelartrupp

Målvakter

Gabor Kiraly (Haladas), Denes Dibusz (Ferencvaros), Peter Gulacsi (Leipzig)

Försvarare

Attila Fiola (Puskas Akademia), Barnabas Bese (MTK), Richard Guzmics (Wisla Krakow), Roland Juhasz (Videoton), Adam Lang (Videoton), Tamas Kadar (Lech Poznan), Mihaly Korhut (Debrecen)

Mittfältare

Akos Elek (Diosgyori), Zoltan Gera (Ferencvaros), Adam Nagy (Ferencvaros), Laszlo Kleinheisler (Werder Bremen), Gergo Lovrencsics (Lech Poznan), Adam Pinter (Ferencvaros), Zoltan Stieber (Nurnberg)

Anfallare

Balazs Dzsudzsak (Bursaspor), Adám Szalai (Hannover), Krisztian Nemeth (al-Gharafa), Nemanja Nikolic (Legia Warsaw), Tamas Priskin (Slovan Bratislava), Daniel Bode (Ferencvaros)

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!