Tjeckien

Profil

Förbundskapten: Pavel Vrba

Assisterande förbundskapten:

Lagkapten: Petr Čech

Största stjärna: Petr Čech

Antal EM turneringar (borträknat Tjeckoslovakien): 5

Antal medaljer (borträknat Tjeckoslovakien): 2

Guld: 0

Silver: 1

Brons: 1

FIFA-rankning: 25 (februari 2016)

För en djupgående analys och aktuell information om Tjeckien inför EM 2016, klicka här!


Tjeckiens fotbollshistoria börjar på 90-talet (efter splittringen från Tjeckoslovakien), här lyckades man i sin första ”riktiga” turnering kriga sig till en vinst i kvalgruppen till EM-96. När det väl var dags för Europamästerskapet såg man till att kriga sig hela vägen till en final, där man dock sprang på det tyska ”Die Mannschaft” och det hela resulterade i en 2-1 förlust och silvermedalj för tjeckerna. Efter succén i EM-96 var det många som hoppades på en tjeckisk medalj när VM-98 gick av stapeln, succén uteblev och man slutade trea i kvalgruppen, bakom Spanien och Jugoslavien. 2000-talet innebar nytt EM och nya tag för det tjeckiska landslaget och man vann samtliga av sina 10 gruppmatcher i kvalet, och släppte bara in 5(!) mål. Dessvärre lottades man in i turneringens svåraste grupp bestående av Frankrike, Holland och Danmark. Man hade inte en chans mot de tre storlagen och ännu ett mästerskap hade runnit ut i sanden. På senare år har man dock hittat tillbaka till storformen från slutet av 90-talet och frågan är om inte 2016 kan vara Tjeckiens år? Med ett otroligt samspelat lag och en av världens kanske formstarkaste målvakter står i alla fall en sak säker, Tjeckien kommer bli fruktansvärt svårstoppade i årets upplaga av Europamästerskapet!

 

Vägen till EM

Tjeckien lottades in i kval-grupp A tillsammans med Island, Turkiet, Holland och bottenlagen Kazakstan samt Lettland. Man inledde kvalet på bästa tänkbara sätt när man besegrade Holland på hemmaplan tack vare ett övertidsmål signerat Václav Pilař. Segern följdes upp av 2-1 vinst borta mot Turkiet sen ångade segertåget Tjeckien på och sopade mattan med samtliga motståndare, de enda 2 lagen som fick ”stopp” på Tjeckien var Island (2-1) och Turkiet (0-2). Man hade inga större problem att ro hem gruppen på 22 poäng och klippa förstaplaceringen framför Island (20p) och Turkiet (18p). Tjeckien har en otroligt intressant trupp med Arsenals Petr Čech som den stora superstjärnan och merparten av deras mittfält spelar till vardags i Sparta Prague. Frågan är om deras samspel kan ta dem hela vägen till ännu en Europamästerskapsmedalj?

 

Tjeckiens spelschema i grupp D

13 juni Spanien – Tjeckien Stade de Toulouse 1 – 0

 

17 juni Tjeckien – Kroatien  Stade Geoffrey-Guichard 2 – 2

 

21 juni Tjeckien – Turkiet Stade Bollaert-Delelis 0 – 2

 

Tjeckiens spelartrupp

Målvakter

Petr Cech (Arsenal), Tomas Vaclik (Basel), Tomas Koubek (Slovan Liberec)

Försvarare

Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Roman Hubnik (Viktoria Pilsen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), David Limbersky (Viktoria Pilsen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday) Marek Suchy (Basel), Tomas Sivok (Bursaspor)

Mittfältare

Vladimir Darida (Hertha Berlin), Borek Dockal (Sparta Prag), Daniel Kolar (Viktoria Pilsen), Ladislav Krejci (Sparta Prag), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal), Jiri Skalek (Brighton), Josef Sural (Sparta Prag)

Anfallare

David Lafata (Sparta Prag), Tomas Necid (Burkaspor), Milan Skoda (Slavia Prag)

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!