Portugal

Profil

Förbundskapten: Fernando Santos

Assisterande förbundskapten: Ilidio Vale

Lagkapten: Cristiano Ronaldo

Största stjärna: Cristiano Ronaldo

Antal EM turneringar: 6

Antal medaljer: 1

Guld: –

Silver: 1

Brons: –

FIFA-rankning:  7 (mars 2016)

För en djupgående analys och aktuell information om Portugal inför EM 2016, klicka här!


Portugal är alltid en nation att räkna med när det kommer till mästerskap och man har inte missat något utav de senaste fem europamästerskapen. Inte en enda gång har man misslyckats med att ta sig förbi gruppspelet och 2004, på hemmaplan tog man sig hela vägen till final där man överraskande föll mot Grekland. Portugal är ett land som producerat några av världens absolut bästa spelare genom tiderna. En av de största är Eusebio som var en av de riktigt stora på 70-talet och han är än idag Benficas bästa målgörare med över 450 mål, han snittade över ett mål per match. Dagens Portugisiska landslag är ett spännande lag med mycket potential blandat med färdiga storstjärnor. Bland de mest framträdande finns såklart Cristiano Ronaldo men också Pepe och Joao Moutinho för att nämna några. Kan dessa spelare kliva fram och visa vägen för talanger som till exempel Bernardo Silva och Andre Gomes så finns det goda möjligheter för Portugal att gå långt i sommarens EM i Frankrike.

 

Vägen till EM

I en av de kvalgrupper som innehåll minst mål, grupp I befann sig Portugal tillsammans med Albanien, Danmark, Serbien och Armenien. Här var man tippade favoriter och det skulle inte vara en alltför svår uppgift att ta sig vidare till EM. Man öppnade dock riktigt svagt då man föll hemma mot debutanten i tävlingssammanhang, Albanien. Detta skulle dock visa sig bli en rejäl väckarklocka för Portugal som efter denna match gick rent genom hela gruppen och plockade 7 raka segrar Anmärkningsvärt är att man endast gjorde 11 mål på hela kvalspelet med spelare som Cristiano Ronaldo, Nani och Ricardo Quaresma i anfallet. När gruppen saknade spänning om förstaplatsen hade den desto mer hetta i mötena mellan Serbien och Albanien. Inte minst matchen som utspelade sig i Serbien då mötet totalt urartade och fick avbrytas, den kunde aldrig återupptas och Albanien kunde senare tilldömas segern med 3-0 vilket senare visade sig vara tillräckligt för att plocka direktplatsen till EM framför Danmark.

 

Portugals spelschema i grupp F

14 juni Portugal – Island Stade Geoffrey-Guichard 1 – 1

 

18 juni Portugal – Österrike Stade Vélodrome 0 – 0

 

22 juni Ungern – Portugal Stade de Lyon 3 – 3

 

Åttondelsfinal

25 juni Kroatien – Portugal Stade Bollaert-Delelis 0 – 0 (0 – 1 e.förlängning)

 

Kvartsfinal

30 juni Polen – Portugal Stade Vélodrome  1 – 1 (4 – 6 e.straffar)

 

Semifinal

6 juli Portugal – Wales Stade de Lyon  2 – 0

 

Final

10 juli Portugal – Frankrike Stade de France  0 – 0 (1 – 0 e.förlängning)

 

Portugals spelartrupp

Målvakter

Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dínamo Zagreb)

Försvarare

Vieirinha (Wolfsburg), Cédric (Southampton), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Monaco), Bruno Alves (Fenerbahçe), José Fonte (Southampton), Eliseu (Benfica), Raphael Guerreiro (Lorient)

Mittfältare

William Carvalho (Sporting CP), Danilo Pereira (Porto), João Moutinho (Monaco), Renato Sanches (Bayern München), Adrien Silva (Sporting CP), André Gomes (Valencia), João Mário (Sporting CP)

Anfallare

Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Nani (Fenerbahçe), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille)

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!