Nordirland

Profil

Förbundskapten: Michael O’Neill

Assisterande förbundskapten: Jimmy Nicholl

Lagkapten: Steven Davies

Största stjärna: Jonny Evans

Antal EM turneringar: 0

Antal medaljer: 0

Guld: –

Silver: –

Brons: –

FIFA-rankning:  30 (december 2015)

För en djupgående analys och aktuell information om Nordirland inför EM 2016, klicka här!


Nordirland har precis som alla andra länder ute på de brittiska öarna en mycket stark fotbollstradition med ett folk som verkligen andas fotboll. Man är erkänt skickliga på att få fram hårt jobbande spelare som arbetar för att få till ett starkt fungerande kollektiv, det är detta som varit landets största styrkor även i landslaget. Landet har aldrig nått några framskjutna placeringar i mästerskap, bortsett från två kvartsfinaler i VM 1958 och 1982. De mest framstående spelarna som Nordirland fått fram är utan tvekan målsprutan George Best samt David Healy som är landets främste målskytt genom tiderna. Dagens trupp innehåller inga superstjärnor utan det är som tidigare nämnt ett starkt kollektiv som är deras främsta styrka där i stort sett hela truppen huserar i det engelska ligasystemet. Man har lottats in i en mycket svår grupp där det ska mycket till för ett vidare avancemang men som alla vet är bollen rund och man ska aldrig räkna bort ett hårt kämpande Nordirland!

 

Vägen till EM

I kvalgrupp F tillsammans med Rumänien, Ungern, Finland, Färöarna och Grekland skulle Nordirland visa sig göra en prestation inte många såg komma när man gick och vann hela gruppen. I en av de svagaste kvalgrupperna så var det mycket tack vare ett grovt underpresterande Grekland som det mesta kom att handla om Nordirland och Rumänien. Det skulle visa sig bli en mycket jämn affär där det till slut endast

 

Nordirlands spelschema i grupp C

12 juni Polen – Nordirland Stade de Nice 1 – 0

 

16 juni Ukraina – Nordirland Stade de Lyon 0 – 2

 

21 juni Nordirland – Tyskland Parc des Princes 0 – 1

 

Åttondelsfinal

25 juni Wales – Nordirland Parc des Princes 1 – 0

 

Nordirlands spelartrupp

Målvakter

Roy Carroll (Notts County), Michael McGovern (Hamilton), Alan McManus (St Johnstone)

Försvarare

Craig Cathcart (Watford), Jonny Evans (West Bromwich), Gareth McAuley (West Bromwich), Luke McCullough (Doncaster), Conor McLaughlin (Fleetwood), Lee Hodson (MK Dons), Aaron Hughes (Melbourne City), Chris Baird (Derby County), Paddy McNair (Manchester United)

Mittfältare

Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood (Reading), Corry Evans (Blackburn), Jamie Ward (Nottingham Forest), Stuart Dallas (Leeds), Niall McGinn (Aberdeen), Shane Ferguson (Millwall)

Anfallare

Will Grigg (Wigan), Kyle Lafferty (Birmingham), Conor Washington (QPR), Josh Magennis (Kilmarnock) 

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!