Irland

Profil

Förbundskapten: Martin O’Neil

Assisterande förbundskapten: Roy Keane

Lagkapten: Robbie Keane

Största stjärna: Jonathan Walters

Antal EM turneringar: 2

Antal medaljer: 0

Guld: –

Silver: –

Brons: –

FIFA-rankning:  29 (mars 2016)

För en djupgående analys och aktuell information om Irland inför EM 2016, klicka här!


Trots närheten till fotbollens hemland, England och många spelare i det engelska ligasystemet så har Irland aldrig lyckats på riktigt som landslag. Utan några större stjärnor så har man varit skickliga på att bygga sin fotboll kring ett starkt kollektiv där alla gör sitt jobb. Att åka till Irland och spela inför en fanatisk hemmapublik har aldrig setts som en enkel uppgift oavsett motståndare. Man kvalificerade sig för sitt första EM-slutspel 1988 för att år 2012 göra sitt andra mästerskap i Polen och Ukraina. Dagens Irländska trupp består av få storstjärnor även om en profil som Robbie Keane sticker ut som landets överlägset största fotbollsprofil då han står som rekordman för både antalet landskamper och antalet gjorda mål. Irland har i sommarens EM hamnat i en tuff grupp där man kommer få kämpa för varje poäng, om chansen till ett möjligt avancemang ska leva måste hela laget spela på toppen av sin förmåga och verkligen lyckas pricka formen lagom till mästerskapet Frankrike.

 

Vägen till EM

I kvalgrupp D, en mycket tuff grupp spelade Irland tillsammans med Tyskland, Polen, Skottland, Georgien och Gibraltar. Denna grupp sågs som en av de svåraste grupperna i kvalet och det skulle visa sig bli exakt så jämt som man hade förväntat sig. Irland öppnade starkt med två segrar och en poäng borta mot Tyskland. Denna fina form kom dock av sig en aning då man kryssade tre matcher på raken, det ska dock sägas att det var mot tufft motstånd. Man avlutade sedan kvalspelet starkt med bland annat en seger mot Tyskland hemma, 4 poäng över två möten med Tyskland var ett klart styrkebesked. 3e-platsen var ett faktum och man var klara för Playoff där man ställdes emot Bosnien Hercegovina. Irland kämpade till sig ett starkt 1-1 resultat på bortaplan, ett resultat som gjorde att man senare kunde spela mer avslappnat hemma i Dublin. Dubbelmötet vanns med totalt 3-1 och avancemanget till landets tredje EM var ett faktum.

 

Irlands spelschema i grupp E

13 juni Irland – Sverige Stade de France 1 – 1

 

18 juni Belgien – Irland Stade de Bordeaux 3 – 0

 

22 juni Italien – Irland Stade Pierre-Mauroy 0 – 1

 

Åttondelsfinal

26 juni Frankrike – Irland Stade de Lyon 2 – 1

 

Irlands spelartrupp

Målvakter

Shay Given (Stoke), Darren Randolph (West Ham), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday)

Försvarare

Seamus Coleman (Everton), Cyrus Christie (Derby), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby), John O’Shea (Sunderland), Shane Duffy (Blackburn), Stephen Ward (Burnley)

Mittfältare

Aiden McGeady (Sheffield Wednesday), James McClean (West Brom), Glenn Whelan (Stoke City), James McCarthy (Everton), Jeff Hendrick (Derby County), David Meyler (Hull City), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), Robbie Brady (Norwich)

Anfallare

Robbie Keane (LA Galaxy), Shane Long (Southampton), Daryl Murphy (Ipswich), Jonathan Walters (Stoke)

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!