Införrapport – Matchdag 10

Payet firar sitt sena avgörande mot Rumänien i EM-premiären

Matchdag 10 i fotbolls EM 2016 är här! Ikväll spelas två matcher och det är de sista och avgörande gruppspelsmatcherna i grupp A. Frankrike har två raka segrar och är klara för avancemang. Ska värdnationen släppa på tyglarna eller gasa vidare mot ännu en trea? Läs mer om Schweiz – Frankrike och Rumänien – Albanien nedan!

 

Schweiz – Frankrike, 21.00 Stade Pierre-Mauroy

Frankrikes spel har inte imponerat likt förväntat men poängen har rullat in och laget toppar tabellen på 6 poäng, två matcher, två segrar. Oroväckande för fransmännen är att de avgörande målen tillkommit i slutskedet av matcherna, på tilläggstid. Stor matchhjälte senast var inbytte Antoine Griezmann som nätade i den 90:e minuten följt av Payets utökning i 96:e minuten. Payet har varit den bästa spelaren i turneringen så långt och han har redan producerat 2 mål och en assist i EM.

Schweiz har tagit 4 poäng, en seger i första matchen mot Albanien följt av krysset mot Rumänien senast. Båda lagen har avklarat sina ”enkla” matcher och nu väntar EMs första gruppfinal när grannländerna gör upp om första platsen. Frankrike är förhandsfavoriter till EM-guldet och såklart även i denna match. Frågan är bara ifall Deschamps fortsätter att experimentera med sitt lag som han gjorde vid petningen av Pogba och Griezmann senast? – Förändringar som så när fick konsekvenser. Frankrike kommer gå för seger när man inför hemmasupportrarna ska bärga hem den tredje raka vinsten. I denna match bör Frankrike spela mer avslappnat i och med det klara avancemanget. Poängen har rullat in som de ska och nu blir det istället en fråga om att vässa spelet inför slutspelet som väntar. Schweiz får försöka återfinna formen från första matchen där laget visade offensiv kreativitet och defensiv stabilitet för senast såg laget ostabilt ut. 2 – 1 till Frankrike!

Rumänien – Albanien, 21.00 Stade de Lyon

Rumänien och Albanien var på förhand beräknade att hamna i de nedre regionerna av tabellen och efter två matcher ser läget så ut. Rumänien var nära att chocka värdnationen Frankrike i EMs öppningsmatch men fick inte med sig några poäng efter ett sent avgörande av Payet.

Mot Schweiz fick laget sin första poäng då Bogdan Stancu satte sin straff när laget spelade 1 – 1. Förvånansvärt är att Rumänien gjort två mål i EM, båda genom Stancu och båda från straffpunkten. Laget har därmed lite att jobba på offensivt för att ha en chans till avancemang.

Albanien spelar sitt första mästerskap någonsin och det har inte blivit några poäng i gruppen. Albanien ligger sist i tabellen och förväntas förlora även här.

Senast i Albaniens förlust mot Frankrike befann sig lagkapten Lorik Cana på läktaren efter utvisning tidigt i premiären mot Schweiz. Nu är han tillbaka i Albaniens startelva till matchen mot Rumänien men tyvärr kommer det inte räcka till för mer än en poäng. Matchen slutar 1 – 1 på Stade de Lyon!

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: