Införrapport – Åttondelsfinaler 27/6

Åttondelsfinalerna är klara!

Italien – Spanien, 18.00 Stade de France

Här är åttondelsfinalen vi alla har väntat på. Det är två storlag, stor passion och en galen fotbollsfest att vänta.

Italien möter Spanien, en match som kunde utspelats i finalen, istället ska ett av dessa lag lämna turneringen redan nu.

Italien säkrade gruppsegern redan efter 2 omgångar i grupp E efter två raka segrar, däribland mot Belgien. Självskrivna i slutspelsträdet väntade laget på en motståndare.När även grupp D summerades skrevs Spanien in som motståndare efter att ha tappat förstaplatsen till Kroatien i sista matchen. Nu väntar en galen tillställning på kommande finalarenan Stade de France.

Det blir en kamp mellan Italiens urstarka defensiv och Spaniens offensiva kvalitéer. Spanien har ett mittfält med världsstjärnor och en ung och hungrig skytteligaledare i Alvaro Morata. Men Italien vet hur man stänger matcher och med Juventus backlinje som grund blir det inte många insläppta mål.

Morata har spelat i Juventus de senaste två säsongerna men är nu tillbaka i Real Madrid. I och med detta är Morata bekant med sina forna lagkamrater och vice versa. Vilket lag som gynnas av detta återstår att se.

Inför Fotbolls EM 2016 hade det vart enkelt att konstatera Spanien som vinnare av detta möte. Nu trots avsaknad av Verratti, Marchisio och Montolivo har Italien visat styrka och kan mycket väl gå segrande ur denna strid. Spanien kommer ha bollinnehavet och det passar ett kontringsinriktat Italien. Matchen blir tajt och vi får inte se många mål, istället får vi se ett avgörande på tilläggstid eller möjligtvis straffar. Italien vinner med 2 – 1.

 

England – Island, 21:00 Stade de Nice

England och Lagerbäcks Island får avsluta måndagens åttondelsfinaler, innan EM drog igång var det ingen som ens hade tänkt tanken att Island skulle avancera från grupp F. Men här har vi dem, med Lasse vid rodret, och då är allting möjligt, det vet vi sedan länge!

Roy Hodgson har en mycket stjärnspäckad trupp med sig i sommarens mästerskap, en härlig mix av rutin och nytt, fräscht och hungrigt! Joe Hart gick häromdan ut och sa att han tyckte synd om Island och påstod att han ”inte haft något att göra” i gruppspelet. Kanske inte så konstigt när man har ett lag fyllt av snabba och bollskickliga lirare. Framåt sett har England ordentlig spets i formstarka Jamie Vardy och Harry Kane, som båda öst in mål i Premier League i år.

Island har verkligen överraskat såhär långt, troligtvis tar det stopp mot England, men att lyckas gå vidare från en grupp där man ställts mot Portugal, Österrike och Ungern är en otrolig bedrift. Oavsett hur det går för Lasse Lagerbäcks isländska herrar kommer de att hyllas som hjältar när de återvänder hem. Vägen till åttondelsfinalen var inte helt rak, man kryssade 1 – 1 mot såväl Portugal som Ungern, gruppspelets enda seger kom mot Österrike, en match som slutade 2 – 1 till de isländska herrarna. Kan man få igång Gylfi Sigurdsson på mittfältet och hålla vikinga-andan på topp kan engelsmännen få det svårt, frågan är om det räcker hela vägen?

De engelska grabbarna ska på pappret ha den här matchen, inget snack. Slutresultatet tippas till 2 – 0 i Englands favör.

 

/Seb

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: