EM:s största skräll fullbordad

Iceland

Efter att ha sett samtliga favoriter ta sig vidare ifrån sina respektive åttondelsfinaler så började man ställa sig frågan om vi skulle få se någon mer skräll i sommarens EM. Svaret kom med besked under måndagskvällen då Italien slog ut Spanien och Island slog ut England i vad som utan tvekan måste ses som turneringens stora överraskning.

Italien fortsätter imponera

Man var ifrågasatta innan mästerskapet, truppen var långt ifrån lika stjärnspäckad som man är van vid att se ett italienskt landslag. Skulle ett anfall med Eder, Graziano Pelle och Simone Zaza klara av att leda den italienska offensiven? Skulle man kunna ersätta de skadade stjärnorna Marco Veratti och Claudio Marchisio? Frågetecknen var många men redan efter första gruppspelsmatchen mot Belgien, vinst 2-0, så var det många som höjde blickarna för det taktiskt skickliga Italien.

Gruppetta och åttondelsfinal mot självaste Spanien väntade och nu skulle väl Italiens deltagande i sommarens EM ta slut? Antonio Conte tvekade inte en sekund, inte heller spelarna. Man var fast beslutna att motbevisa de som tvivlade och efter 90 spelade minuter på Stade de France så finns där bara utropstecken kvar.

Italien ställde i sedvanlig ordning upp med sin 3-5-2 uppställning som mer liknar en 5-3-2 i försvarsspelet. Spanien som tidigare haft problem mot lag som ligger lågt och täcker ytor kom inte igenom, de Italienska spelarna kände snabbt att detta var en match de kunde vinna. Så kom också 1-0 i den 33:e minuten genom försvarsgeneralen Georgio Chiellini. Spanien pressade på i andra halvlek men lyckades aldrig överlista Conte och hans genialitet. Matchen slutade till slut 2-0 efter ett sent mål av Graziano Pelle och för Italien väntar nu en match emot Tyskland, ett möte man för några veckor aldrig hade getts en chans att vinna men nu vet vi, Italien är i EM för att stanna!

Lars Lagerbäck skriver historia

Bollen är rund, allt kan hända i fotboll och så vidare, hur man ska beskriva Islands vinst över England i åttondelsfinalen i EM är svårt att veta. Inte nog med att man chockade alla genom att bara ta sig till mästerskapet, man kom sedan tvåa i gruppspelet och avancerade till slutspelet. Väl där skulle man ställas mot England, en omöjlig uppgift enligt de flesta. Lars Lagerbäck och hans isländska trupp hade andra tankar, även efter det tidiga 1-0 underläget man hamnade i.

Island spelade precis så felfritt som man gjort i föregående matcher, defensiven var klockren och de lägen man skapade var av högsta kvalitet. I en helt osannolik matchinledning så lyckades Island inte bara kvittera till 1-1 utan även ta ledningen, detta efter 18 minuter spelade. Island spelade för hela nationen, England spelade sig ur Europa för andra gången på en vecka.

När klockan stod på 90 minuter kunde man bara konstatera, Lars Lagerbäck har lyckats ingjuta så mycket självförtroende i detta isländska lag att de skulle kunna slå vilket lag som helst på rätt dag. Frankrike blir nästa motståndare och är det något vi lärt oss ifrån matchen mot England så är det att man aldrig ska räkna bort Island!

WHS_campaign_2016_SV_639x74_Sports

Missa inga speltips under VM, gå med i vårt nyhetsbrev nu och bli belönad med exklusiva bonuspaket!
Tagged with: