Bordeaux

Place de la Bourse i Bordeaux

Om Bordeaux

Bordeaux är huvudstaden i regionen Aquitaine som ligger i sydvästra Frankrike. Det bor cirka 950 000 personer i Bordeaux och i närområdena. Bordeaux är världsberömda för sina gudomliga viner. För över 2000 år sedan planterades de första druvorna av romarna och sedan dess har Bordeaux levererat fantastiska vinner i världsklass. Anledningen till att vinerna är så välproducerade är på grund av att de har det perfekta klimatet samt att jorden är extremt kalciumrik. Varje år produceras det enorma mängder med vin från Bordeaux och den årliga försäljningen ligger på strax över 30 miljarder kronor.

Bordeaux är känd för sin klassiska och nyklassiska arkitektur som. Bordeaux är den staden efter Paris som har flest kulturmärkta byggnader. Det finns väldigt mycket att göra i Bordeaux och enligt den franska befolkningen så är Bordeaux den bästa staden att leva och bo i.

Bordeaux’s historia

Bordeaux historia är självklart sammankopplad till produktionen av vin. Tack vare vinet har staden fått sin välstånd likaså sin berömmelse världen över. Bordeaux började blomma under romartiden och sedan dess har det i stort sett aldrig sluta blomma.

Under 1800-talet blev Bordeaux hamn en väldigt viktigt knutpunkt eftersom de hade Frankrikes största utlopp till Atlanten. Under 1900-talet när den industriella revolutionen svept över Europa så påverkades stadens ekonomi enormt bra. Idag är Bordeaux känt för flyg- och rymdindustrin, försvarsteknik, bioteknik, varvsindustri, spelutveckling och många andra saker. Och självklart för sitt förtrollande vin.

Sevärdheter i Bordeaux

  • Gamla stan: Denna fantastiska stadsdel sträcker sig nedan Place de la Bourse med kullerstensgator, blekta stenhus och ett fantastiskt brett utbud av restauranger och kaféer. Här kommer dina smaklökar bjuds upp på en härlig vals!
  • Les Quais: Den nyrenoverade strandpromenaden längst stranden av Garonne. Mycket vackert och extremt mysigt.
  • Stade Chaban-Delmas : Arenan tidigare känd under namnet Parc Lesucre. Det var den förta arenan i världen som byggdes utan pelare som skymmer åskådarna.
  • Trianglen: Ett område som kallas triangeln som ligger mellan Place Gambetta, Grand-Théâtre och Place Tourny. Här hittar du fashionabla butiker samt mysiga caféer. I närheten ligger Rue Sainte-Catherine, den längsta gågata i Europa på hela 1.25 kilometer.
  • Rive Droite: Stora delar av Frankrike är uppdelat i vänster banker eller höger banker. Den nyligen renoverade högra banken Rive Droite ger en majestätiske utsikt över stadens alla häftiga byggnader. När mörkret faller ser du alla belysta fasader. Klocktornet Grosse Cloche och tornet Tour Pey-Berland ger dig en magisk vy under nattetid. Psst. Glöm inte att ta med dig en utsökt flaska vin när du går och beskådar Rive Droite.
  • Cyckelvägar: I Bordeaux är det ytterst vanligt att ta sig runt på cykeln. Jag skulle rekommendera att ni använder er av Bordeaux alla sju cykelvägar som korsar Bordeaux. Ni kommer kunna besöka allt och dessutom går det att hyra el-cyklar.

Fotbolls-EM 2016 i Bordeaux

I Bordeaux kommer du kunna beskåda matcherna på Stade de Bordeaux som du kan läsa mer om här. Det kommer vara lag från grupp B, D, E och F som kommer spela sina matcher här. Väljer du att tillbringa ditt EM i Bordeaux kommer den närmaste EM-staden för dig vara Toulouse utöver det blir det ganska långa sträckor för dig till de andra städerna. Självklart kan du nyttja TGV och flyget för att förflytta dig mellan städerna.

Avstånd till andra EM städer:

Toulouse – 245 kilometer
Saint-Etienne – 540 kilometer
Lyon – 555 kilometer
Paris – 590 kilometer
Saint-Denis – 600 kilometer
Marseille – 650 kilometer
Lens – 790 kilometer
Lille – 805 kilometer
Nice – 810 kilometer

EM-matcher i Bordeaux

11 juni

Wales – Slovakien

Stade de Bordeaux Avspark: 18:00

14 juni

Österrike – Ungern

Stade de Bordeaux Avspark: 18:00

18 juni

Belgien – Irland

Stade de Bordeaux Avspark: 15:00

21 juni

Kroatien – Spanien

Stade de Bordeaux Avspark: 21:00

2 juli

Kvartsfinal 3

Stade de Bordeaux Avspark: 21:00